Et uvanlig langt og aktivt liv i samfunnets tjeneste er dermed slutt.

Bjarne Mørk-Eidem var utdannet lærer, og representerte Nordland fylke i seks perioder på Stortinget, fra 1969 til 1993.

Mesteparten av denne tiden satt han i Stortingets finanskomité. Det ga ham stor innsikt om det norske samfunnet.

Da Gro Harlem Brundtland dannet regjering i 1986, ble han fiskeriminister.

I tillegg ble den ivrige Norden-vennen, bedt om å ta på seg oppgavene som Nordisk samarbeidsminister.

I denne sammenhengen hadde jeg gleden av å arbeide nært med ham, som hans stedfortreder i Nordisk Ministerråd.

Han var statsråd til 1989.

I 1990 valgte Stortinget ham til Riksrevisor. Denne funksjonen hadde han til 2005. Bjarne var «Øyværing» som de sier i Brønnøysund; født på Vega.

For å skaffe seg utdannelse måtte han reise bort. Først til Leknes Statsrealskole,«for evnerik bygdeungdom» som Bjarne pleide å si; deretter til Nesna lærerskole.

Etter noen år i læreryrket tok politikken ham, til glede for Arbeiderpartiet og for Nord-Norge. Bjarne var ekte nordlending: uredd, gladlynt og omgjengelig.

I tillegg hadde han en malmfylt baryton, som han ved gode anledninger lot flomme over venner, politikere, byråkrater og journalister i skjønn forening.

Som debattant var han skarp og direkte, med humor og temperament. Som retoriker var han den beste i sin generasjon. Det opplevde Trygve Bratteli og Arbeidepartiets landsmøte, da han snudde landsmøtet og fikk gjort vedtak om å forlenge av Nordlandsbanen.

Øyværingen Bjarne elsket kysten, og hadde førstehånds kunnskap om utfordringene befolkningen hadde kjempet med i århundrer.

I tillegg var noe så sjeldent som «nordist». Dette gjorde han uvanlig godt skikket til å skjøtte de oppgavene Regjeringen hadde bedt han ta på seg.

Som uredd Riksrevisor var han sentral i å modernisere Riksrevisjon, både i tankesett så vel som hvilke type saker det var viktig å ta opp.

Jeg lyser fred over samfunnsmennesket og vennen Bjarne Mørk-Eidems gode minne.