Denne uken lanserer The Ocean Cleanup sitt nye oppsamlingssystem. System 002 med kallenavnet «Jenny» markerer neste steg på veien mot den hollandske organisasjonens hårete mål.

Stor som en fotballbane

Selskapet Mørenot opplyser i en pressemelding at de har hatt en nøkkelrolle i design, produksjon og testing av systemet, som senere denne måneden skal testes ut i et stort søppelfelt i Stillehavet.

Går alt etter planen, vil systemet bidra med å rense opp et område av det store søppelfeltet tilsvarende en fotballbane – hvert 15. sekund. The Ocean Cleanup lyktes i 2019 med å samle plast i Stillehavet med en tidligere utgave av systemet, som nå er blitt videreutviklet.

Mørenot fikk forespørsel om å bidra med design, produksjon og testing av oppsamlingssystemet System 002 tidligere i år. Foto: Tony Hall

Viktig rolle

The Ocean Cleanup er en ideell organisasjon som utvikler avansert teknologi for å rense verdenshavene for plast ved hjelp av rensebåter i elver og havrenseanlegg. Den ideelle organisasjonen ble etablert av den unge nederlenderen Boyan Slat i 2013.

– Mørenot leverer løsninger for bærekraftig høsting av havets ressurser og vi er derfor utrolig stolte av at vi med norsk teknologi og kompetanse spiller en viktig rolle i verdens største havopprydning, sier Arne Birkeland, konsernsjef i Mørenot i meldingen.

Han viser til at selskapet har tatt i bruk kompetanse fra deres lange historie som leverandør av utstyr til fiskeri- og havbruksnæringen.

Mørenot er plassert på 17 steder i Norge, fra Karmøy i sør til Båtsfjord i nord. Selskapet er også på 10 steder i Nord-Amerika, Europa og Asia.

Tore Ringstad (t.v.), Kevin Jonassen og Andreas Skuseth testet systemet i midten av juni. Foto: Tony Hall
Mørenot monterte utstyret ved produksjonsanlegget i Søvika. Foto: Tony Hall