Før jul var jeg på en jobb i Mehamn. Der registrerte jeg at det var mange sjarker som lå ved flytebrygger, og på de to ukene jeg var der var de ikke løs. Jeg spurte lokale folk om disse båtene hadde fisket sine kvoter, og det hadde de. Det var blant annet islendinger som hadde adresse der, og fisket i åpen gruppe etter torsk, og så var det selvfølgelig en kongekrabbekvote med i bildet.

Når jeg da hører at en del av disse «nye» finnmarkingene er «hjemme» en tur, må man spørre om hvor er egentlig «hjem»?

Da jeg spurte om hvorfor de ikke fisket på ferskfiskordningen på disse båtene, eller fisket hyse fikk jeg til svar at de var hjemme på Island, og hvor det måtte være. Etter å ha sittet og grunnet på dette kom jeg til å tenke på noe. Hvordan er det mulig?

Per-Roger Vikten, undrende fisker, og leder av Kystpartiet i Nordland

Om jeg skulle eie en sjark, og flyttet til Finnmark for å være med på diverse ordninger innen fiskeriforvaltningen rettet mot innbyggere i Finnmark, kan ikke jeg bare kjøpe meg et hus i Finnmark og få meg en adresse der. Jeg må også overtale kona til å flytte, og om jeg har mindreårige barn, i skolepliktig alder må jeg ta dem også med meg, og de må gå på skole i det fiskeværet jeg flytter til.

Når jeg da hører at en del av disse «nye» finnmarkingene er «hjemme» en tur, må man spørre om hvor er egentlig «hjem»?

Er det ikke slik at også utlendinger må ta med seg familien når de flytter til Norge for å høste av norske ressurser, eller er det fullt ut tillatt for disse å dra «hjem» til sin familie når sesongen er over, eller kvota tatt?

Det skulle vært interessant å få et svar fra enten en representant for Fiskeridirektoratet, eller aller helst den «eminente» fiskeriministeren vi har på dette spørsmålet. Jeg vet at de leser fiskeriaviser. Nå skal det sies at jeg har før stilt spørsmål til fiskeriministeren som han ikke svarer på, men det er kanskje «håp i hengende snøre» om et svar på dette spørsmålet ?