Kursing i filetering er et eksempel på hva vi kunne fått hjelp til.

Flytte kontrollen til kaikanten? 

Ole Erik

 er i utgangspunktet et provoserende forslag, men ved nærmere ettertanke kunne det under bestemte forutsetninger fungere.

Det forutsetter for det første fleksible kvoter.

  • En frikvote på 20 kilo og et kvotetillegg mot 50 kroner i avgift per kilo.
  • Turisten oppgir ved avreise antall kilo filet for de ulike fiskeslag og opptatt mengde rundfisk beregnes ut fra det.

Påstanden om bare loins ved filetering er bare tull. Buklappene lever et usikkert liv, men halestykkene blir tatt med og rullet sammen slik at de ser ut som loins.

De bildene jeg har sett av konfiskert fisk er porsjonspakninger, stort med mer enn ett fiskestykke i hver av pakkene. Minst 30 prosent av rund fisk blir filet. Det er min erfaring etter 30 år i bransjen.

Sigmund Aarstrand, daglig leder i turistfiskebedriften Velfjordferie Foto: Privat

Ikke frist til smugling

Det vil være i turistens interesse å oppgi korrekt mengde for å få korrekt utførselsbevis for fisken. Smugling med påfølgende reaksjon når de er over 50 kilo. Avgiften kan også innkreves lokalt, den må ikke være for stor for ikke å friste til smugling.

Dette ville i praksis bli en «kontroll ved kaikanten». Ordningen reserveres lisensanlegg som må være næringsbedrift, og i praksis ha en viss størrelse. Disse kan også tildeles kvote.

Mindre anlegg med turistfisket som biinntekt slipper, men får da heller ikke ekstrakvote.

Fordelene er betydelig bedret kontroll og lettere arbeidsforhold for tollmyndighetene.

Det vil fremfor alt gjøre registrering av fangst langt mer pålitelig.

Avgjørende for lokalsamfunn

Å ødelegge for de gode anleggene vil ikke på noen måte minke smuglingen, heller det motsatte. Hundrevis av anlegg langs kysten er avgjørende for lokalsamfunnet.

Verdiskapningen i turistfisket i forhold til opptatt mengde, er større enn yrkesfisket. Med god margin.

Ingen motstandere av turistfisket har så mye som prøvd å motbevise det. Forståelig nok, de ville fått en vanskelig jobb.

Tar vare på hele fisken

Klokeide mener sjarkfiskerne tar vare på mesteparten av fisken? Tja, gjør de det?

Yrkesfiskerne har en lang historie med temmelig brutale utkast, innstramninger har bedret situasjonen, men fortsatt forsvinner nok ikke så rent lite fisk over bord.

Jeg har en viss sympati med fiskerne. Firkantede regler basert på ønsketenkning er ikke alltid lett å forholde seg til. Fiskerne er nødt til å være «litt kriminell» for å overleve.