Sterke krefter i partiet Høyre vil hive miljøpolitikken over bord i jakten på nye arbeidsplasser etter koronakrisen. Utspillet fra lederen i programkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), er total skivebom. Er det noe Norge bør satse på fremover, er det bærekraftige næringer med fremtiden foran seg. Da er miljøet viktigere enn noen gang. Får Helleland gjennomslag, betyr det at sjømatnæringen nærmest motarbeides.

Koronakrisen har rammet hardt, og i dag er om lag 421.000 personer registrert som helt ledige, delvis ledige eller arbeidssøkere. Dette er et urovekkende høyt tall. Trenden i næringslivet er dessuten at stadig flere bedrifter nå går konkurs. Vi forstår derfor at ansvarlige politikere leter med lys og lykter etter mulige nye arbeidsplasser. 

Men derfra til å konkludere med at miljøet må ofres, er korttenkt og ufornuftig. Helleland sa til Nettavisen at slik luksus (les miljøet) kan ikke Norge lenger tillate seg, og hun påpekte at det ikke er noen motsetning mellom en god klimapolitikk og å skape arbeidsplasser. 

Å tillate mer mineral-, oljeutvinning og vindkraft til havs vil gå ut over sjømatnæringen.

Her tar Helleland dessverre skammelig feil. I sjømatsektoren vil Hellelands utspill kunne bety frislipp av mineralutvinninger på havbunnen, mer oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen og flere tillatelser til flytende havvind. Å tillate alt dette, vil tvert imot skade Norges fremtidsnæring nummer én, sjømatbransjen. 

Fiskerinæringen trenger ikke flere arealkonflikter enn i dag. Flere av disse forslagene vil true omdømmet til norsk fisk, og i verste fall skade fiskebestandene. Norge fremstår allerede i dag som en sinke på flere av disse områdene. Nettopp derfor er Hofstad Hellelands utspill svært korttenkt, og det er godt å høre at statsminister Erna Solberg (H) heller ikke er enig i programkomiteens innstilling

For laksenæringen vil forslaget kunne bety ny vekst ved at det utdeles flere konsesjoner, men spørsmålet er om næringen vil kunne håndtere en voldsom vekst uten at det går på bekostning av bærekraftsmålene. Vi er ikke mot bedre rammevilkår for havbruksnæringen, men vekst må gis innenfor kontrollerte former basert på de de miljøkriteriene som er fastsatt. En eksplosiv vekst vil kunne føre til mer lakselus og mer sykdom. Det vil ikke være bra for utviklingen av bransjen. 

Det kommer titt og ofte ukloke og lite gjennomtenkte utspill fra landets politikere, men dette utspillet er av det verre slaget. Det viser at deler av Høyre virker å gå med ryggen inn i fremtiden. Vi har sett at koronakrisen er i ferd skape flere arbeidsplasser i sjømatindustrien, og da bør politikerne heller legge til rette for slike grønne og fremtidsrettede jobber. Programkomiteen i Høyre må våge å tenke nytt, ikke gå i den gamle kraftsosialist-fellen.