Men torsk er mye mer enn måltider! 

Jeg har for eksempel en lommebok av torskeskinn. Og visste du at avskjær fra torsk kan brukes som ansiktskrem? At torskeavskjær kan sprayes i halsen for å unngå forkjølelse? At avskjæret kan benyttes i sportsdrikker for økt ytelse, eller i næringsdrikker for eldre? Og kan torskelever fungere like godt som gåselever til champagnen?

Ved hjelp av nye bearbeidingsmetoder, lekre innpakninger og markedsføring så kan torskeavskjær forvandles til fantastiske produkter og tjenester.

zoomJanita Arhaug, leder i Sett Sjøbein. 
Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein. 

Sett Sjøbein skal sørge for at ungdom som deltar på våre tiltak skal få styrket sin evne til fremtidig entreprenørskap og gründervirksomhet i sjømatnæringen. Vi dro nylig på studietur med styringsgruppen vår til Island. Islandic Startups som vi benytter som samarbeidspartner for våre «Marin student-bootcamps» hadde lagt til rette for interessante møter for oss.

Vi møtte rektor for universitetet i Reykjavik som var glødende opptatt av koble sjømatnæringen med sine studenter. Vi møtte sjømatorganisasjonene på Island som har slått seg sammen i en organisasjon «Fisheries of Iceland», og vi møtte en klynge av marine bedrifter har samlet seg i et nedlagt fiskefabrikk i Reykjavik, «Sjåvar Klasinn».

Litt som Kystens Hus i Tromsø. Mange møterom, felles treffpunkt for å slå av en prat, og en restaurant som tilbyr gode og rimelige sjømatlunsjer. Bedrifter fra hele Island har plassert noe av sin virksomhet i dette bygget for å bli eksponert for oppmerksomhet og samhandling med øvrige bedrifter. Nye ideer drøftes, avtaler inngås og verdier skapes. Lokalene blir flittig benyttet av Islands fiskeriminister og andre beslutningstagere som jevnlig leier møterom og spiser lunsj i restauranten. Og, i inngangspartiet henger flotte torskelamper!

Det var på Island jeg fikk smake torskebrus, som for øvrig smakte godt, og fikk oppleve at hudkrem av torskeavskjær virkelig førte til at tørre hender fikk silkeglatt hud. For tiden er et utglattende torskeserum og torskesprayen som skal forhindre forkjølelse til uttesting i Sett Sjøbeins styringsgruppe.

Nok om torsk, tenk også på potensialet til alt annet som skjuler seg blant havets skatter!

Sjømatnæringen har vært Islands viktigste næring, inntil den nylig ble forbigått av turistnæringen. Men de to næringene spiller på lag, det er mulig med ekskursjoner til fiskerisamfunn, og i Reykjavik har de «Whales of Iceland», et fantastisk museum hvor du går rundt blant hvaler i autentisk størrelse.

I Stor-Oslo regionen bodde det per 1. januar 1 546 706 innbyggere, det er omtrent 5 ganger flere innbyggere enn på hele Island. Takket være ildsjeler har vi nå fått på plass et etterlengtet moderne fisketorg i hovedstaden vår. Hurra! Dette blir et flott utstillingsvindu og treffsted for innbyggere, elever og studenter med sine lærere, turister og næringen selv. Jeg gleder meg til mitt første besøk!