Han frikjenner dermed dagens fiskeri- og havminister. Fiskeribladet synes nå å være enig i det. Men som i alle kriminaldrama peker Williams på en ny mistenkt, nemlig professor og totning Alf Håkon Hoel ved Norges fiskerihøgskole.

Jahn Petter Johnsen, professor i fiskeriforvaltning, Norges fiskerihøgskole/ Norges arktiske universitet i Tromsø, Foto: Nils Torsvik

I «Høringsnotat fra Fiskeridepartementet om struktur- og reguleringspolitikk i fiskeflåten» fra 1991 (s106) står det: «Totalkvoten vil på sikt høstes med akkurat så mye kapital og arbeidskraft som nødvendig.»

I den påfølgende stortingsmeldinga om struktur- og reguleringspolitikk i fiskeflåten (nr. 58 1991-92) kap. 7.6 (s 85) står det: «På den måten vil både fellesskapet kunne tilføres en del av den ressursrenten som en effektiv høsting av samfunnets fiskeressurser gir grunnlag for, samtidig som….». Begrepet «høsting» blei i begge disse dokumentene brukt i forbindelse med drøfting av lønnsomhet og ressursrente i fiskerinæringa.

Hvem har så skylda for innføring av høstingsbegrepet i tilknytning til fiskeri, fangst og annen utnytting av levende marine ressurser? Språk som endres skaper engasjement. Det er bra, for det er mye makt i språk, og vi bør vite hvor begrepene kommer fra. Fiskeribladet har antyda at fiskeri- og havminister Skjæran hadde påvirka språkbruken.

Skjæran nekter for det og viser til at høstingsbegrepet samsvarer med havressurslovens virkeområde. Loven omfatter ikke bare fiske og fangst, men også annen innsamling av levende marine ressurser.

Sitatene over viser at ressursøkonomer kan ha påvirket dem som har skrevet forskriften. Hoel var ikke en av dem. At høstingsbegrepet etter dette i økende grad har blitt benyttet, skyldes ikke bare innflytelse fra økonomene. Det er også påvirkning fra engelsk terminologi fra andre fagfelt (for eksempel biologi), som også benytter «harvest» som begrep for fangst.

Slik har et begrep som tidligere var sterkt knytta til landjorda, fått et stadig videre meningsinnhold. I løpet av noen år har det blitt et samlebegrep for både landbasert ressursutnytting og for fiske, fangst og annen ressursinnsamling til havs.

Og med dette anser jeg det derfor som bevist at min gode kollega, professor Hoel fra Toten, ikke er skyldig i å ha introdusert «høsting» som fiskeribegrep.