Hva skal du velge på videregående, – studiespesialiserende eller yrkesfag? Skal du satse på en kort eller en lang utdannelse via fagskole, høyskole eller universitet? Og, hva slags jobber kan du få i med de ulike utdanningene? Det er dette både elever og deres foreldre lurer på nå når søknadsfristen til videregående skoler nærmer seg.

Trenger kompetanse

Vi eksporterer nå sjømat til mer enn 140 land, og sjømatnæringen er en av de viktigste næringene vi har i Norge. Hvilke yrkesmuligheter finnes for ungdom i vår næring? Selv vi som har begge føttene godt plantet innenfor næringen tenker nok sjelden over hvor mye kompetanse som egentlig kreves for å ha skapt den internasjonale suksessen.

Så stopp opp et øyeblikk, og tenk på hva som trengs av kompetanse. Lover og regelverk skal utformes og håndheves. Teknologi, utstyr og fartøy skal utvikles, bygges og betjenes. Og tenk på all den kompetansen som kreves i logistikk-kjeden fra sjømaten tas opp av havet og frem til tørrfiskhoder kan serveres fra en bålgryte i Afrika, de lekreste sushi-retter av laks og ørret serveres i Japan, Skreien gjør sitt inntog i det spanske markedet hvert år på selveste Valentins Day, og til Ronaldo får servert sin favorittrett av klippfisk «Bacalhau a brás».

Trenger gründere, økonomer, merkevarebyggere

I tillegg til flinke fiskere og røktere trenger vi også dyktige fagarbeidere i produksjonslinjene, produksjonsteknikere, kvalitetsansvarlige, HMS-ansvarlige, personalansvarlige, miljørådgivere, salgssjefer, forskere, analytikere, ingeniører, jurister, fiskeribiologer, marinbiologer, veterinærer, markedsrådgivere, organisasjonsmedarbeidere, sjømatkokker, sjømathandlere, kommunikasjonsrådgivere, økonomer, produktutviklere, merkevarebyggere og mange flere spennende stillinger. Og så trenger vi flere gründere, ungdom som kan bidra til å skape nye arbeidsplasser i sjømatnæringen.

Norsk sjømat er allerede verdenskjent, men vi trenger flere smarte hoder og flinke hender for å forme fremtidens sjømatnæring

Det er all grunn til å være stolt av kompetansen denne flotte næringen besitter, og det er gledelig å se at stadig flere bedrifter i næringen arrangerer egne rekrutteringstiltak for å vise seg frem. For å hjelpe ungdom, foreldre og lærere i å skjønne litt mer av mulighetene som finnes i sjømatnæringen har Sett Sjøbein laget en kommunikasjonsplattform for sjømatnæringen.

Janita Arhaug (48), Sett Sjøbein Foto: Fridgeir Walderhaug

nettsiden finner du:

  • En nasjonal oversikt over relevante fag- og studieretninger på videregående og høyere utdanning. 
  •  Intervjuer med ulike folk i sjømatnæringen som gir deg innsikt i hva jobben deres består i og hvilke tips de har til de som ønsker å få tilsvarende jobb. 
  •  En nasjonal oversikt over fiskerifaglige/marine opplæringskontor. (De som velger yrkesfag på videregående blir ivaretatt av et opplæringskontor når de skal ut i lærlingepraksis).

Norsk sjømat er allerede verdenskjent, men vi trenger flere smarte hoder og flinke hender for å forme fremtidens sjømatnæring. Dette gir fantastiske muligheter for de unge som skal velge utdanning. Fremtiden ligger i havet.