Rammene rundt landbruk og havbruk er likevel svært ulik. Norskekysten gir svært gode forutsetninger for lakseoppdrett. Karrige og små jordlapper det motsatt for landbruket. Vår næring er også eksportorientert. Det gjør at bruk av økonomiske støtteordninger kan medføre handelspolitiske tiltak.

Ingen almisser

Derfor har verken Sjømat Norge eller de rammede bedriftene anmodet myndighetene om økonomiske støtteordninger. Tvert i mot har bedriftene understreket at de ikke er ut etter almisser fra staten. Derimot er det behov for å vurdere tiltak som kan sikre aktivitet ved bedriftene slik at vi unngår for mange permitteringer, og for lange permitteringsperioder. Det er viktig ikke bare for bedriftene, men for hardt rammede kystsamfunn og arbeidstakere. Slike tiltak kan være at bedriftene får nyttiggjøre MTB hos hverandre, og også at laksen kan stå lengre i merdene og vokse seg større.

Denne uka avholder vi i Sjømat Norge et møte med alle de rammede bedriftene, og med bakgrunn i det, og en solid behandling i våre tillitsvalgte organ, vil vi fremme konkrete forslag om virkemidler ovenfor myndighetene. 

Nødvendig buffer

Algeoppblomstringer er heldigvis ikke hverdagskost. Men i likhet med sykdom og andre biologiske forhold så fører det til at næringen må være rustet for så vel gode som tøffe dager. Dette trodde vi Fiskeribladet forsto. Det er derfor vi med undring leser at «kystens avis» harselerer med Robert Eriksson i Sjømatbedriftene fordi han har påpekt en slik selvfølgelighet. Eriksson har helt rett i at de gode årene vi har lagt bak oss har gitt en helt nødvendig buffer for mange selskap. Når nært hele produksjon i løpet av kort tid blir slått ut så ville det ellers vært et spørsmål om bedriftenes eksistens.

Skummel coctail

Denne biologiske risikoen kommer på toppen av at vi fremover må belage oss på en skjerpet konkurranse i markedene. For tiden bygges det landbaserte lakseanlegg nært markedene. Vi ser det i USA, Sør-Afrika, Emiratene og i Kina. Kombinasjonen mellom økt produksjon i viktige marked og en proteksjonist bølge gjennom verden er for næringen en skummel cocktail. Krav til næringen vil i tillegg føre til omfattende investeringer fremover. Selvsagt må slike forhold legges til grunn når man vurderer om havbruksnæringen skal pålegges nye særskatter.