Regjeringen kom for ikke lenge siden med en såkalt klimaplan, der et nytt prosjekt kalt Matjungelen ble presentert. Det er rettet mot SFO (skolefritidsordningen på barnetrinnet i grunnskolen), hvor barn og unge skal lære mer om mat og ernæring. Nettsidene har blant annet oppskrifter på ulike matretter.

I denne portalen er det presentert 13 ulike fiskeretter, men ikke en eneste oppskrift med rødt kjøtt. Dette har fått bøndenes hovedorgan Nationen til å bringe frem krigsoverskriftene, og Senterpartiets Aud Hove kan knapt sitte stille i stolen. – Rødt kjøtt blir den store stygge ulven. Da mener jeg vi er på ville veier, sier Hove oppgitt til Nationen.

Øystein Hage, ansvarlig redaktør i Fiskeribladet og IntraFish. Foto: Ketil Svendsen

Kjøttforbruket går opp

Hove prøver til og med å sette helse- og omsorgsministeren til veggs. Hvordan går det an å ikke ha med en eneste oppskrift med rødt kjøtt, spør hun og konkluderer med at en slik matpolitikk vil bety en radikal omlegging av norsk landbrukspolitikk. Og det vil selvsagt ikke Senterpartiet ha noe av.

Hove vil rett og slett har mer blodig biff på tallerkenen. Men er det så lurt? Problemet er jo heller at nordmenn flest spiser for mye entrecôte. Og det er vel hverken helsefremmende eller miljøklokt.

I dag spiser vi totalt 76,4 kilo kjøtt hver i løpet av et år. Fiskeforbruket har på samme tid har stupt. I snitt spiser nordmenn usle 12,3 kilo fisk hver, noe som på ingen måter er godt nytt for folkehelsen.

Nå skal det imidlertid nevnes at kjøttforbruket også har gått litt ned de siste seks årene, men ser vi forbruket over en 30 årsperiode har konsumet per innbygger steget med fire kilo. Av de 75 kiloene kjøtt, utgjør knappe 40 kilo rødt kjøtt. Helsemyndighetene anbefaler at vi ikke spiser mer enn rundt 25 kilo rødt kjøtt årlig.

Ifølge Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) er nesten 7 av 10 voksne nordmenn i samme periode blitt mer overvektige. I 1986 veide de voksne deltagerne (20-100 år) i gjennomsnitt 72 kilo. I 2017–2019 var gjennomsnittsvekten kommet opp i 80 kilo. Dette har skjedd samtidig med at forbruket av det røde kjøttet har gått til værs.

Vi får altså i oss mer rødt kjøtt enn anbefalt allerede. Senterpartiet og Hove vil gjerne at vi spiser enda mer.

Matjungelen
  • Matjungelen er et statlig/privat-samarbeid, og Helsedirektoratet er oppdragsgiver.
  • Målet med Matjungelen er at barn skal oppdage og oppleve en jungel av mat! De får dyrke planter, utforske mystiske brødsymboler, smake på spennende frukter, slenge seg gjennom krydderløypen og forske på forskjellige eplesorter.
  • Matjungelen er utviklet av folkelig i samarbeid med opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskulen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Bra for fiskeripolitikken?

Kravet om økt kjøttforbruk er kanskje vel så mye et signal til norsk fiskerinæring om hva som venter dem dersom Trygve Slagsvold Vedum og hans hær kommer til makten etter høstens valg.

For hva betyr fiskeri-interessene når det er i konflikt med landbrukets behov? Vi husker alle ostetollen. Og kanskje er det verdt å nevne at både Senterpartiet og landbruksinteressene lenge har hatt problemer med å definere fisk som mat, i alle når de skal definere hva som er de norske matreservene.

Senest i høst var jo landbruksinteressene bekymret for at Norge blir mindre selvforsynt på mat. Samtidig tok de ikke hensyn til at Norge eksporterer 37 millioner sjømatmåltider per dag.

Det er heller ikke mange år siden Senterpartiet ikke definerte fisk som en del av Norges matsikkerhet.

Klimaversting

Et annet moment som også bør nevnes er miljøperspektivet, og uansett om Hove liker det eller ei så er rødt kjøtt en klimaversting. Verstingen er indrefileten, den røde biffen som hun er så glad i. Den står for utslipp tilsvarende 152 kilo CO₂ per kilo kjøtt. Det tilsvarer en kjøretur fra Danmark til Paris, ifølge Danmarks Radio.

Til sammenligning har Den store klimadatabasen regnet ut at en kilo laks slipper ut 9,11 kilo CO₂ per kilo. Torsk er litt mer, 9,87 kilo CO₂ per kilo. Verstingen av sjømatproduktene, tiger- og oppdrettsrekene, er 12,43 kilo CO₂ per kilo – noe som likevel bare utgjør åtte prosent av CO₂-utslippet til det røde kjøttet.

Men folkens, det er vel tross alt ingen overraskelse at Senterpartiet snakker det røde kjøttets sak. Det har de jo alltid gjort. Og det vil de sikkert fortsatt gjøre dersom det blir regjeringsskifte til høsten. Likevel; hadde Hove sjekket både folks baderomsvekt og klimaregnskapet, så hadde hun kanskje gått litt stillere i døren.

NB! Dersom vi leser kostholdsrådene om kjøtt står det: Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

I rådet når om fisk står det: Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Det er kanskje ikke behov for å si så mye mer.