Fylkeskommunen har gitt tillatelse til plassering av nok ett oppdrettsanlegg på Helgelandskysten. Anlegget skal legges midt i «matfatet» der vi henter uer og reker.

Jeg har protestert med brev til de etatene som skal uttale seg i forbindelse med søknad for oppdrettsanlegg, og bedt fylkeskommunen trekke tillatelsen tilbake med begrunnelse at den er gitt på feilaktig grunnlag.

Ansvarsfraskrivelse

Etatene som skal uttale seg når det søkes om anlegg for oppdrett er Mattilsynet, Kystverket, Fiskeridirektoratet og fylkesmannen i angjeldende fylke. Kystdirektoratet har ansvar for å undersøke om gyteområder og fiskeplasser blir berørt, noe anlegget i det aktuelle området i høyeste grad gjør.

På direkte spørsmål på telefon til fiskediraretoratet fikk jeg til svar at de ikke kunne se at det aktuelle området var gyteområde for noen fiskearter, og hvis det så var, så var det fiskeriorganisasjonenes feil som ikke hadde rapportert dette. Jeg spurte om de virkelig mente at det var fiskerne som skulle registrere og fortelle direktoratet hva de mente var gyteområder for fiskearter, men fikk bare et ullent svar. Dette er ansvarsfraskrivelse! Fiskeridirektoratet burde oppsøke de aktuelle områder og spørre fiskere som har benyttet områdene – og fortsatt benytter dem; det er direktoratets ansvar! Fiskerorganisasjonene har protestert, men blir ikke hørt – til fiskernes store fortvilelse.

Imot eget motto

Det kan synes som om det er blitt ren rutine å gi tillatelse til oppdrettsanlegg som legger fiskeplasser øde. Jeg skrev derfor til Fiskeridirektoratet og ba dem reversere tillatelsen og etterleve sitt motto: «Livet i havet – vårt felles ansvar».

Direktoratet svarte at min henvendelse var mottatt og registrert for videre behandling av navngitt saksansvarlig.

Etter vel tre uker tok jeg telefonisk kontakt med saksansvarlig og etterlyste svar på henvendelsen.

Svaret var langt fra som forventet. Ifølge vedkommende som jeg fikk i tale, hadde han gjort sin jobb og svart meg. Da jeg etterlyste skriftlig svar, og når i så fall det var sendt, var svaret: «Du fikk svaret nå, jeg har gjort jobben min, og det er like mye reker på kysten som det var før oppdrettsnæringen startet.»

«Du fikk svaret nå, jeg har gjort jobben min, og det er like mye reker på kysten som det var før oppdrettsnæringen startet.»

Slapt direktorat

At en slik uttalelse kommer fra en offentlig etat, er etter mitt syn en hån mot fiskere i en landsdel der tidligere rike fiskeplasser nærmest er lagt øde.

Jeg kontaktet fiskeridirektøren og ga uttrykk for min frustrasjon over vedkommende saksbehandlers oppførsel. Direktøren mumlet noe om problemer med registrering av gyteområder og hvem som hadde anke- og klagerett. Jeg spurte om det kun var utvalgte som kunne klage, men fikk ikke noe svar på det.

Dette skremmer meg, og jeg må spørre; kan Fiskeridirektoratet – i dagens form – virkelig ivareta våre verdier og levevilkår?

Fiskeridirektoratet svarer

(Red.anm.) Fiskeridirektoratet har fått tilbud om tilsvar og svarer dette: 

«Fiskeridirektoratet sin rolle i saker som handler om lokalisering av oppdrett er å komme med faglige innspill basert på den kunnskapen vi har. Denne kunnskapen er blant annet basert på tilbakemeldinger fra ulike hold, som for eksempel fra lokale fiskere, fra ulike forskningsmiljøer og fra ulike samfunns- og næringsinteresser. I tillegg er Fiskeridirektoratet klageinstans for vedtak gjort av fylkeskommunen».