Fiskeribladet skriver på lederplass 8.2 at «fiskeindustrien har selv skylden for det dårlige ryktet». Her fremsettes flere påstander vi ikke kan la stå uimotsagt.

Sverre Johansen, direktør for industri i Sjømat Norge Foto: Siv Dolmen

For det første kan vi ikke slutte oss til at fiskeindustrien har et utpreget dårlig rykte. Fiskeindustrien er en internasjonal konkurransedyktig industri, som kjøper enorme mengder råstoff fra norske og utenlandske fiskere. Fiskeindustrien leverer ettertraktede produkter til markeder verden over.

Det er i det minste bra at Fiskeribladet anerkjenner at det kreves både kompetanse og erfaring for å jobbe i fiskeindustrien. I likhet med en rekke andre bransjer har også fiskeindustrien rekruttert arbeidskraft fra andre land i EØS-området.

Nofima pekte i en rapport fra 2017 på at cirka halvparten av arbeidstakerne i fiskeindustrien var utenlandske statsborgere, og av disse er en stor andel bosatt i Norge. Samtidig gjør sesongvariasjonene at fiskeindustrien er avhengig av sesongarbeidskraft. Innreiserestriksjonene som følge av covid-19 har gjort det krevende for en flere bedrifter å få tilstrekkelig kapasitet på plass til hovedsesongen.

Når Fiskeribladet hevder at fiskeindustrien tilbyr blant de dårligst betalte jobbene i Norge, må det ha gått galt i redaktørens kalkulator.

Lønnsnivået i fiskeindustrien er omtrent på linje med lønningene i resten av næringsmiddelindustrien, som igjen ligger nokså tett på gjennomsnittet i hele industrien. Allmenngjøringen av fiskeindustrioverenskomsten innebærer også at minstelønnssatsene i den norske tariffavtalen gjelder for alle.

Dette sikrer like konkurransevilkår og er et viktig bolverk mot useriøse aktører og utnyttelse av arbeidskraft. De siste årene har Sjømat Norge jobbet godt sammen med blant andre NNN og våre medlemsbedrifter for å luke ut useriøse og kriminelle aktører. Vi har foreslått og støttet nye reguleringer, jobbet for å styrke Arbeidstilsynet og A-krimsentrene og står for en tydelig linje for å sikre et seriøst og organisert arbeidsliv.

Sjømat Norge er selvsagt enig med Fiskeribladet i at vi må skape en fiskeripolitikk som alle ledd i verdikjeden er tjent med, og som legger til rette for lønnsomhet og attraktive jobber også i industrien. Det er en diskusjon vi ønsker velkommen.