Navnet på den nye proteinsatsingen Prima Protein i Egersund gir dobbel mening. Prima betyr førsteklasses eller av ypperste klasse. Protein fra pelagisk fisk er uten tvil førsteklasses protein.

En ny proteinfabrikk som tar opp konkurransen med nesten-monopolist Pelagia, er også ypperlig. Pelagia har stor makt og innflytelse i det norske markedet for mel- og oljeproduksjon av pelagisk råstoff. At konkurransen kommer i Pelagias hjemby Egersund, er også positivt. Byen forsterker sin standing som et pelagisk tyngdepunkt. Det er også flott med 15-20 nye ansatte innen fiskeforedling i Egersund. Kanskje blir det flere etterhvert.

Rederne får flere å tilby til og det kan bli økt konkurranse på pris.

Økt konkurranse er bra for fiskerne og fiskebåtrederne som skal levere sine pelagiske fangster. Rederne får flere å tilby til og det kan bli økt konkurranse på pris. Det kan føre til sunnere og bedre forhold i en bransje der fiskebåtredere har hatt følelse av å være boikottet hvis de tok utenlandske fabrikker med i utbudsområdet for auksjoner.

– Vi byr alle våre fangster ut i et stort utbudsområde, og opplevde at når vi hadde med Danmark, var det ingen norske bydere på råstoff til mel og olje, sa fiskebåtreder Ola Olsen til Fiskeribladet for kort tid siden. Han siktet til Pelagia. Den pelagiske industrien må tåle konkurranse, som alle andre virksomheter. Men det er kanskje ikke så lett å akseptere for enkelte. Konkurransen blir nok stadig tøffere.

Det er ingen tvil om at marine proteiner har en stor fremtid. Innen fôrproduksjon til oppdrettslaks er det knapphet på proteiner. Laksenæringen skal vokse og trenger mye fôr. Fôrprodusenter forsyner seg av fisk som heller burde gått til humant konsum. Verden trenger stadig mer proteiner til både mennesker, laks og andre dyr.

Etterspørselen og markedet er enormt og vil trolig fortsatt vokse hurtig. Det er veldig bra at de to gründerne bak Prima Protein, på sikt tenker at deres marine proteiner og oljer skal gå til konsum, som ingrediens i næringsmidler, eller kanskje som helsekostprodukter. Det er godt betalt. Elektronikk-gründer Jakob Hatteland og kjøtt-gründer Anbjørg Øglend har også fått med seg Felleskjøpet på eiersiden. Dette er solide næringslivsaktører med betydelig erfaring og suksess.

Øglend har hatt stor suksess med sin landbrukssatsing og Hatteland er milliardær på elektronikk. At de spytter inn rundt 300 millioner kroner i nysatsing på marine proteiner og oljer, viser at de mener alvor. Det er mange som satser på marine proteiner og konkurransen om råstoffet vil som sagt øke. I Norge går kolmule, tobis, lodde og øyepål i dag fra fiskebåtene nesten utelukkende til mel og olje. I for eksempel Afrika går matfisker som makrell, hestmakrell og sardinella, rett i kvernen. Hordafor for eksempel, lager ensilasje av slo og avskjær som siden blir til marine oljer og proteiner. Biomega satser stort på lakseavskjær og innmat for mer eksklusive oljer og proteiner. Slik står ulike aktører på rekke og rad med marine proteiner som endelig produkt. Men det er helt klart plass til en proteinfabrikk eller to til.