Regjeringspartiene sier at de etter perioden skal levere landet i en bedre stand enn det har vært i. Jeg kommer fra Loppa kommune i Finnmark. Denne kommunen har skikket sitt bo i alle år, men har liten aktivitet pga av at fiskeriflåten er borte fra kommunen. Det er dessverre mange kommuner langs den norske kysten som er i samme situasjon.

Avfolket om kort tid.

Loppa kommune er dagens Kommunal Rapport spådd til å bli avfolket i løpet av kort tid. Kommunen ligger nært noe av det beste vi har av fiskeressurser helt opp i fjærsteinan. Det har vært kultur på at en skulle klare seg på best mulig måte, ut fra den ressurstilgangen en hadde. Det er ikke så mange år siden at livet i Loppa var det gode liv. Folk var lykkelige og klarte seg med litt kombinasjonsdrift fiske og jordbruk. Det som også var fint, var at hele familien måtte være med i arbeidet med å klare seg. Dette var en fin måte å sikre rekruttering til næringa.

Behovet for de store pengene har aldri vært stort i slike samfunn, men de har hatt så det holder. Folk har betalt sine regninger og kjøpt når de har hatt penger.

Behovet for de store pengene har aldri vært stort i slike samfunn, men de har hatt så det holder

Geir Adelsten Iversen

Umulig for ungdom

Kvotepriser for flåte gjør det nå så godt som umulig for ungdom å kjøpe seg inn i næringa. Regjeringspartiene varsler også at det skal vurderes strukturordninger for de minste fiskebåtene.

For Loppa skaper slike signaler usikkerhet i en næring som trenger forutsigbarhet.

Senterpartiet vil at:

  • «Fiskeriressursene fortsatt skal eies av det norske folk i fellesskap.
  • Vi vil forvalte ressurser, rettigheter og kvoter på en måte som ikke bidrar til sentralisering verken innad i regioner eller mellom landsdeler.
  • Senterpartiet vil at fiskeri- og havbrukspolitikken skal utformes slik at den kan ivareta distriktspolitiske målsettinger om arbeidsplasser og bosetting i kystsamfunn.
  • Fiskenæringa skal videreutvikles ved å bygge på fortrinnet vi har i tilgangen på ferskt
  • råstoff av høy kvalitet. Senterpartiet er opptatt av å legge til rette for økt videreforedling i Norge».

Senterpartiet vil fremme og støtte forslag som gir fisken tilbake til de fiskevær som fisken tilhører og har tilhørt, nå og i historisk tid.