Noen små friheter tok han seg nok i markedsføringen av den aller første utgaven av Lofotfishing, men nå avdøde Benn Mikalsen er for lengst tilgitt når fiskerimessa i Kabelvåg fredag åpnes for tiende gang.

Tok litt hardt i

Inspirasjonen kom fra NorFishing i Trondheim, og under 1998-utgaven tok Mikalsen, den gang næringssjef i Vågan kommune, oppdraget med å lansere en egen fiskerimesse i nord. Nor-Fishing-utstillerne fikk seg forelagt store planer for det kommende Lofotfishing-arrangementet, krydret med beskrivelser og historier om Lofoten som overbeviste mange.

– Vi tok nok litt hardt i, erkjente Mikalsen i ettertid, men med ordfører og resten av Vågan-delegasjonen i ryggen var han trygg på kursen som var valgt.

På hjemmebane hadde knapt noen hørt om det som skulle bli «en internasjonal fiskerimesse» under ett år senere.

En suksess

Men messe ble det. Og den gang som nå fikk fiskeriministeren ansvaret for åpningen. Det var helt sikkert ekstra stas for Peter Angelsen å kunne dra i gang det hele på hjemmebane i Lofoten i 1999.

«En suksess» var den kortfattede beskrivelsen av den aller første messa, og det beste beviset må være at den tiende utgaven av Lofotfishing nå går av stabelen. Siden starten har fiskere, utstyrsleverandører, myndigheter, forskere – og utallige andre interesserte - møttes i Kabelvåg annet hvert år.

Stor dugnad

Den nevnte suksessen har imidlertid ikke kommet av seg selv. Mange støttespillere har stått på fra første dag, enten de har representert lokale bedrifter, idrettslag eller andre organisasjoner.

Et eksempel på bredt messe-samarbeid er det som kanskje huskes best av de som deltok i 1999: Bacalao-middagen i slipphallen hos Skarvik-verkstedet like utenfor Svolvær. Kort tid etter at de siste slipparbeiderne var gått hjem for dagen var det duket og dekket opp for bespisning av 650 gjester i hallen. Et stort korps av frivillige gjorde arrangementet mulig. Middagen var både varm og velsmakende. Men etter et særdeles labert lofotfiske var bacalao-råstoffet «importert» fra Ålesund – og en iskald aprilkveld sørget for at festen i en uoppvarmet slipphall ikke varte uti de små timer…

Stolte tradisjoner

Litt pluss og minus har det med andre ord vært gjennom Lofotfishing-historien, og arrangørene har underveis stilt seg lydhør for innspill fra både utstillere og publikum.

I starten var stolte tradisjoner tilbake til Vågar og Lofotens vikinghistorie mye brukt i markedsføringen. Og det skal også nevnes at Kabelvåg – som i dag ikke har noen nevneverdig rolle i fiskerinæringa – allerede lenge før Lofotfishing hadde «øvd seg» med det som da het Kabelvågmessa.

De nye mulighetene kom med Kong Øysteins Hall – og en framsynt Vågan-delegasjon på trondheimstur i 1998.