Leder: Det er bare å ta av seg hatten for norsk sjømatnæring
I 2018 eksporterte Norge 2,7 millioner tonn sjømat. I år blir volumene minst like høye, om kanskje enda høyere. Laks er den viktigste arten, og står for om lag 67 prosent av verdien. Men også torsk og makrell er viktige arter.
Etterspørselen øker blant annet fra flere asiatiske land. Så langt i år har vi eksportert sjømat for 4,7 milliarder kroner til Kina. Det er en økning på 1,2 milliarder kroner fra i fjor. Kina er dermed det landet som øker mest i verdi.
65 prosent av all norsk sjømat går til EU. Frankrike er landet som konsumerer mest norsk sjømat, til en verdi av over seks milliarder kroner så langt i år. Også Storbritannia, Spania og Italia er blant våre viktigste markeder. Det viser at det europeiske markedet er svært viktig, noe som igjen betyr at EØS-avtalen aldri har vært viktigere. Å tukle med denne er derfor ikke bra.
– Vi ønsker ikke denne næringen dit pepper’n gror. Vi ønsker oljenæringen dit om noen år, men dere er en av de næringene vi skal leve av etter oljen. Vi i Miljøpartiet de Grønne håper at vi kan spise laks i all tid, uttalte Toine C. Sannes, fiskeripolitiske talsperson i MDG. Det var på tide Sannes og MDG åpnet øynene, mener vi.
Rekordnyheten rundt sjømateksporten viser også at Norge leverer verdens beste produkter. Dessuten må vi kunne slå fast at jobben Norges sjømatråd gjør, har vært svært viktig. Eksporttallene sparker på mange måter derfor ben under kritikernes synspunkt, for det er naivt å tro at slike rekordtall ville blitt nådd uten god markedsføring. Det er med andre ord bare å ta av seg hatten for den salgsjobben næringen har gjort.
(Vilkår)