Torskefisk-konferansen i Tromsø forrige uke markerte starten på vinterens store hvitfisksesong. Samtidig med at fiskeprisene og etterspørselen ble spådd oppover, ble neste års torskekvote gjort kjent. Konklusjonen er at det ser lyst ut for næringen. Ikke like rosenrødt som for lakseoppdretterne kanskje, men ikke langt unna.

Årene 2013 og 2014 er dermed glemt. Nå er det bare jubel og lutter glede. Kvotene er stabile, etterspørselen går til værs og prisene like så. Med fortsatt stor interesse for fersk torsk, stabile renter og ikke en for sterk krone kan næringen vente seg mer i lommeboken neste år. I allefall dersom aktørene begynner å behandle fisken som mat.

For kvaliteten på det som landes holder ikke mål. Langt derifra. En femtedel av fisken, eller rettere sagt av maten, er av elendig kvalitet. Dessverre.

Det har spredt seg en «gi faen holdning» blant både fiskere og fiskekjøpere. Noen framsynte er i ferd med å ane konsekvensene. Men de fleste bryr seg ikke, i allefall ikke så lenge lommebøkene blir fulle i mars.

Alt dette, og mer til ble diskutert i Tromsø, men likevel valgte de viktigste fiskeripolitikerne i landet å styre unna og heller stille mannsterke på andre siden av kloden på oppdrettskonferansen Aqua Sur i Puerto Montt i Chile.

Med seg på turen til Sør-Amerika hadde fiskeriminister Per Sandberg til og med seg statssekretær Ronny Berg, og sikkert også en hel hærskare av byråkrater og andre veskebærere. For de var nemlig ikke å skimte i Tromsø, der de virkelig burde ha vist seg.

Hadde noen valgt Nordens Paris denne solskinnsdagen i slutten av oktober hadde de fått med seg Øyvind Nergaards sannhetsord om slurv, unøyaktighet og likegyldighet.

Råstoffsjefen i Norway Seafoods mener det har spredt seg en «er det så nøye-holdning». Den er i ferd med ødelegge både 80.000 tonn fisk og ryktet til en hel norsk hvitfisknæring. I Storbritannia taper Norge grepet om hysemarkedet fordi vi ikke kan behandle fisk som mat. Sørgelige nyheter, men dessverre sant.

Nettopp derfor hadde det vært lurt om en og annen ansvarlig politiker hadde hørt disse sannhetsordene. For slike holdninger er langt mer ødeleggende for ryktet til norsk hvitfisk enn det luseproblemene er for oppdrettsnæringen. For hvem vil kjøpe mat når en av fem porsjoner ser ut som grisemat og avskjær.

Per, Ronny & Co hadde helt sikker gode argumenter for å danse rundt laksen i Chile, og det var sikkert også informativt å være til stede på klippfiskseminaret i Brasil i forkant. Men noen i Sandbergs hoff, og aller helst ministeren selv, burde hørt elendighetsbeskrivelsen. Trøsten får være at de knappe 400 på SAS-hotellet fikk med seg primalskriket.