På julaften spiser vi kveite hjemme på Selnes i Lurøy. Tradisjonen med å spise kveite har både kona mi og jeg med oss fra våre barndomshjem. Det ble derfor enkelt å ta denne tradisjonen videre. Slik er det hos oss.

Hos andre er det lutefisk, torsk, svineribbe eller pinnekjøtt som gjelder. Hver familie har sin tradisjon. Julemåltidet er et av de mest tradisjonsrike måltidene i året. Det er ikke noe særegent for oss her i Norge. Alle land, som feirer jul vel og merke, har sine tradisjonelle julemåltider.

Bjørnar Skjæran, fiskeri- og havminister (Ap) Foto: NFD

Mange tradisjoner

Ser vi over til vårt naboland, Sverige, har de som regel ikke bare én rett, men mange ulike retter på julaften. Juleskinka og julepølsa er nok det som dominerer det tradisjonelle julebordet, men her finner vi også ulike sildretter, ål og røkt og gravet laks.

Beveger vi oss litt lenger sørover og nedover på kontinentet, er det andre tradisjoner. I flere sydeuropeiske land finner vi mye sjømat på menyen. I Italia, for eksempel, skal det tradisjonen tro være fisk og skalldyr på julaften.

Slik er det også i Frankrike. Der serverer de plateau de fruits de mer med noen av havets aller fineste delikatesser som østers, hummer og sjøkreps. Også i flere regioner i Spania står det sjømat på bordet på juleaften. Og i Portugal, ja der spiser de klippfisk – norsk klippfisk. Å servere bacalao til jul er et tegn på velstand. Norsk klippfisk er festmat.

Lysere tider

I dag er norsk sjømat ettertraktet i store deler av verden. Aldri før har det blitt eksportert mer sjømat. Framtidsutsiktene for sjønæringa ser lyse ut, så fremt vi i fellesskap klarer å utvikle denne næringa i ei mer bærekraftig retning. Vi må finne løsninger som balanserer belastningen på miljøet med forbruket vårt. Og vi må finne bedre måter å fordele og utnytte ressursene på. Først da blir utviklingen bærekraftig.

Mørketida preger den nordlige halvkule nå i jula, men sola har snudd, og vi går lysere tider i møte. Jeg vil benytte anledningen til å takke for en solid innsats i året som har gått. Mange har lagt ned enormt mye arbeid og noen må være på jobb i dag. Jeg vet hvordan det er etter mange år som melkeprodusent og brøytesjåfør, det gjelder å finne rom for julefeiring likevel.

Julekveita i hus

Selv om nye arbeidsoppgaver venter, håper jeg så mange som mulig benytter julehøytida til å ta en liten pustepause og tilbringe litt tid sammen med familie og gode venner, gjerne over et godt sjømatmåltid. Jeg håper mange også tar kontakt med noen som er alene i jula – slik kan man gjøre en forskjell!

I Nord-Norge har kveita fremdeles høy status i jula. Her på Helgelandskysten, hvor jeg kommer fra, het det at dersom du ikke fikk tak i kveite til jul, ja ,da måtte du sitte på nausttaket på julaften. Jeg kan med stor lettelse fortelle at julekveita, den er vel i hus, så da får jeg sitte inne i hyggen og varmen sammen med familien i år også.

Riktig god jul og et godt nytt år!