I et knallrødt lys, litt tidligere i dag, kom arbeiderpartilederen på scenen til dundrende trampeklapp for å holde åpningstalen til det 67. landsmøtet til Arbeiderpartiet. Etter snart seks år i opposisjonen, og diverse valgnederlag bak seg, skulle Støre løfte frem fellesskapet og de næringene Norge skal bygge fremtiden sin på. De næringene som skal sikre velferden til deg og meg.

– Vi skal finne de næringene som skal avlaste oljenæringen. Vi skal skape flere arbeidsplasser. Flere ben å stå på, sa Støre.

Du ville kanskje tro at fisken var en av disse næringene. At lakseeventyret oppover kysten var viktig for Støre, at den spennende hvitfisknæringen som blomstrer i nord og en voksende biomarin næring også hørte til blant Norges seks fremtidsnæringer. Men den gang ei.

Frisk i minne har vi bak oss landsmøtene til SV, Høyre, Venstre og Senterpartiet. Et fellestrekk gikk igjen på dem alle. Fiskeri- og havbrukspolitikken var helt sentralt. Næringen ble heist opp og snakket varmt om. Fellestrekket for Trygve Slagsvold Vedum, Erna Solberg og Audun Lysbakken var at de alle fremhevet fiskeri- og havbruksnæringen som fremtiden bærebjelke i Norge. 

Støre pekte ut seks andre store næringsprosjekter han vil satse på. Nemlig skipsfarten, kraft, skogen, olje og gass, karbonfangst og lagring og flytende havvind. Men ikke fisken altså.

Regjeringen og statsminister Erna Solberg (H) har brukt det siste året å snakke om havet – om fisken. Om olje, gass, fisk, havvind og shipping i en og samme tale. De har laget en havstrategi, og arrangert felles møteplasser for dem. Det er disse næringene som skal skape, forme og endre Norge, mener statsminister Erna Solberg (H). Havet er Norges fremtid, sier Erna. Er ikke Støre enig?

Øystein Hage, ansvarlig redaktør Fiskeribladet

Regjeringen har tatt havet som politisk kamp. Det virker nesten som om Støre har gitt opp før kampen begynte. Eller kanskje han bare glemte det?

Men egentlig tror vi han vet. Han vet at sjømatnæringen eksporterer for rundt 100 milliarder kroner. At næringen sysselsetter 50.000 personer her i landet, som sikrer Oslogryta penger til velferden. At næringen i 2050 skal ha blitt femdoblet. 

Med en rekke fiskeriordførere fra nord i salen, med engasjerte fiskeripolitikere som Ruth Grung og Cecilie Myrseth må det ha gjort litt vondt å ikke bli nevnt. Ikke bli husket på

 Kanskje glemte Støre bare å snakke om fisken? Eller kanskje glemte han det fordi taleskriverne på Youngstorget helt hadde glemt hva som skjer på kysten, vest og nord for Sinsenkrysset. Det er tross alt svært langt fra Youngstorget til Austevoll, Myre, Båtsfjord og Hitra. 

– Mulighetene ligger i skogen, kontret Støre. Vi må lage mer biodrivstoff folkens, sa han. Og snakket til velgerne i innlandet. Til dem på Hedmarken og i Oppland. 

Med en rekke fiskeriordførere fra nord i salen, med engasjerte fiskeripolitikere som Ruth Grung og Cecilie Myrseth må det ha gjort litt vondt å ikke bli nevnt. Ikke bli husket på. Det må rett og slett ha vært skikkelig ubehagelig. 

Støre benyttet derimot anledningen til å sende et lite stikk i retning fiskerne og oppdretterne når det gjaldt konflikten til olje og miljø. – Å tukle med oljenæringen er nemlig ikke aktuelt, påpekte han.

– Mulighetene finnes i olje og gass. Vår viktigste næring. Den skal utvikles, ikke avvikles. Vi skal ikke sette en sluttdato, sa Støre på talerstolen.

Men slapp av folkens, Støre vet helt sikkert at fisken finnes der ute. Pust ut. Han hadde nok bare glemt det. Sånn kan det gå når du skal reise den politiske kjerringa ...