Fra høsten kommer en ny og fremtidsrettet utdannelse i Florø. En havteknologilinje ved Høgskolen på Vestlandet.

Ole Erik Klokeide Foto: Anne-Britt Eliasson

De to siste årene har det ikke vært nok søkere til ingeniørutdannelse innen subsea ved Høgskolen på Vestlandet (tidligere Høgskolen i Bergen) i Florø. Utdannelsen ble derfor lagt på is. Ungdom valgte vekk utdannelsen og søkte seg til andre ingeniørstudier. Nedturen innen olje- og gassindustrien er hovedårsaken. Ungdom ser ikke lenger for seg at denne industrien gir nok arbeidsplasser for nyutdannede ingeniører i fremtiden. Næringen spår imidlertid oppgang og flere jobber.

Høgskolen på Vestlandet tar imidlertid signalene og har opprettet en ny og fremtidsrettet ingeniørutdannelse. Skolen starter fra høsten med det nye ingeniørtilbudet havbruksteknologi. Studenter kan nå velge og fordype seg innen havbruk, rettet mot fremtidens oppdrettsindustri eller undervannsteknologi, som skolen ser bransjen etterspør i stadig større grad.

Det handler om å snu seg etter et marked og det har Høgskolen på Vestlandet nå skjønt. Å sale om til nye studier tilpasset et arbeidsmarked i stor endring, er både fornuftig og smart av høyskolen. Skolen ser fremover og vet at det er politisk vilje og ambisjon om å satse på havbruk og andre havbaserte næringer. Vekstambisjonene, i alle fall innen næringen er store, men vekstmulighetene er usikre på grunn av oppdrettsnæringens store problemer med lus og sykdom. Myndighetene krever at problemene må løses før mer vekst blir aktuelt.

Å sale om til nye studier tilpasset et arbeidsmarked i stor endring, er både fornuftig og smart av høyskolen

NHO på Vestlandet melder om at nest etter yrkesfag så er det ingeniører og teknologer bedriftene på Vestlandet har størst behov for. Bedriftene er mer optimistiske enn på lenge i forhold til utviklingen både innenfor olje og gass og annen industri, ikke minst havbasert virksomhet.

Ny kompetanse er etterspurt innenfor ingeniør- og teknologiske fag. Kloke hoder vil det alltid være etterspørsel etter, og siden alt innen hav og havbruk er fremtiden, så er det helt klart behov for mennesker med relevant utdannelse.

Industrien er i et viktig generasjonsskifte og da er det særdeles viktig at utdannelsesinstitusjoner henger med. Til BT sier Gunnar Buvik, leder for forretningsutvikling ved klyngeorganisasjonen for olje- og gassbedrifter i Bergen, GCE Subsea at det er smart å ta en kombinert utdannelse innen havbruks- og undervannsteknologi. Det er stor etterspørsel etter utdannelse innen olje og gass, men også i stigende grad etter havbruk og andre havnæringer. Ikke minst innen overføring av teknologi fra petroleum til havbruk.

Havteknologilinjen ved Høgskolen på Vestlandet i Florø vil trolig bli en ettertraktet linje for ingeniørspirer som vil jobbe i havrelaterte yrker. Den nye linjen i Florø er absolutt fremtidsrettet og vil helt sikkert bli populær blant nye studenter. Det er på Vestlandet tyngdepunktet for havnæringer ligger, og at vestlandske utdannelsesinstitusjoner satser her, er både naturlig og smart. 

Å se subsea og havbruk i samme kategori er også smart. Få er uenig i at subseautdannelse og erfaring fra petroleumsnæringen kan benyttes innen havbruk og marin fornybar energi. Potensialet for teknologioverføring fra oljenæringen til havbruksnæringen og vind-, tidevanns- og bølgekraft er stort ifølge eksperter. Hva er da mer naturlig enn å opprette en havteknologilinje på Vestlandet? Det er vel heller noe merkelig at det ikke er gjort før. Nærheten til havbruk og andre havnæringer er kort og uteksaminerte studenter burde være sikret jobb.