Stortingspolitiker Geir Adelsten Iversen (Sp) har bak seg noen svært underlige politiske utspill, noe som bør uroe norsk sjømatnæring og hele kysten. Det vil blant annet gå ille med Nord-Norge dersom Iversen får gjennomslag for sine synspunkt. Vi håper derfor ikke han får gehør i moderpartiet for forslagene som vil sette Kyst-Norge 25 år tilbake i tid.

Sp-toppen foreslo nylig at alle

kommunene de historisk hører til. Utgangspunktet er at Iversen, og hans politiske venner i nord, lenge har ment at Finnmark og resten av Nord-Norge er blitt ranet av storkapitalen i sør. Dette skal han løse med å flagge hjem igjen kvotene. Det skal skje i løpet av 100 dager etter at Sp kommer til makten. 

Problemet er at Iversen tar helt feil. Våre regnestykker, og all annen offentlig dokumentasjon, viser nemlig at det er det motsatte som har skjedd. Finnmark har økt sin fangstandel siden 2002. Det samme gjelder for Troms og Nordland. Og det på bekostning av fiskerne i sør.

Dersom Iversen skulle få gjennomslag for sin nye politikk vil det i realiteten medføre at knappe 12.000 tonn torsk blir flyttet fra nord til sør. Vi tviler imidlertid på at det er målet til finnmarkingen.

I intervjuet med Fiskeribladet påsto han til og med at han ønsket seg tilbake til 1992, noe som kanskje er en god illustrasjon på hvilken retning Iversen og hans Sp-kolleger vil ta Norge. Vi kan i den anledning opplyse at ifølge SSB var gjennomsnittslønnen  i 1992 på 193.500 kroner, mens den i dag er på 547.300.

Geir Iversen (Sp) sauser sammen fakta og politikk, og kommer med utspill som står til stryk.

I forrige uke kom han også med et svært lite gjennomtenkt utspill om havbruksnæringen. Han ønsket å forby åpne merder, og slo fast at oppdrettsnæringen forurenser både fjorder og sund på et måte som bør føre til krav om lukkede anlegg. Da Iversen innså blemmen, prøvde han å stoppe innlegget. Heldigvis hadde dumskapen allerede blitt offentliggjort, noe som blant annet resulterte i massiv kritikk fra næringen.

Iversens sine utspill er preget av synsing, faktafeil og uvitenhet. Og når han blir avslørt, prøver han til og med å legge skylden på noen akademikere i Tromsø for tabben. En ansvarsfraskrivelse utenom det vanlige. Det interessante med utregningene viser også at det såkalte kvoteranet fra nord aldri har funnet sted. Det bør få flere enn Iversen til å revurdere sin politiske agitasjon.

Politikerne lover og lyver før de fleste valg, men sjelden er en politiker blitt så avkledd som Iversen den siste uken. Han baserer sine utspill på forholdene i hjemkommunen i Finnmark, generaliserer, bruker politisk ubalansert forskning og sauser sammen en politikk som står til stryk. Forslag som både er distrikts- og Nord-Norge-fiendtlig.