Fiskeriministeren har gitt slaktebåten Norwegian Gannet og selskapet Havline dispensasjon til å transportere såkalt produksjonsfisk fra Norge til Danmark. Vedtaket vil garantert føre til at flere selskaper vil flagge ut. Det vil igjen kunne få store konsekvenser for landindustrien i Norge, som blant annet lever av å bearbeide denne fisken.

Før helgen ble det klart at Havline får unntak fra reglene om at all produksjonsfisk må bearbeides i Norge. Dermed kan selskapet transportere fisken til Danmark for produksjon. Vedtaket strider mot det regjeringen tidligere har uttalt, og kommer etter at EU har raslet med sablene.

Striden rundt Norwegian Gannet er tosidig. På den ene siden er det et fremskritt for bransjen at mer fisk kan transporteres sjøveien nærmere markedene for å bli bearbeidet, mens den på den andre siden er med på å undergrave norske arbeidsplasser på norskekysten.

Skeptikerne til vedtaket mener det står i forskriften at fisk med misdannelser skal bearbeides i Norge, og mener det er ødeleggende for ryktet til norsk fisk at slik laks blir sendt ut i Europa.

Det er likevel forståelig at denne regelen utfordres, for hvorfor er det så viktig at denne fisken må bearbeides i Norge? Det finnes det få virkelig gode argumenter for, for uten et syltynt omdømme-argument. Danskene er garantert like kapable på å håndtere denne fisken som norsk industri.

Det vil bli enda vanskeligere å skape nye norske fiskeindustri-arbeidsplasser.

Det er imidlertid det usagte som betyr noe i saken. Vedtaket kan i realiteten sparke ben under norske industriarbeidsplasser. Det kan derimot ingen si høyt, siden en slik holdning vil stride mot EØS-avtalen. Derfor kan heller ikke bransjen bruke det aller viktigste norske argumentet, som er arbeidsplasser.

Det er dette aspektet som også har hatt betydning for fiskeriministeren vedtak. Norge er redd for at EU vil bruke arbeidsplass-argumentet mot oss. For uansett hva en måtte mene, så verner produksjonsvedtaket om norske arbeidsplasser, og oppleves som et dårlig argument opp mot reglene knyttet til EUS fire friheter. Der er nettopp fri flyt av arbeidskraft helt sentralt.

Konsekvensene blir enten en liker det eller ei, en ytterligere utflagging av norske industriarbeidsplasser. Dispensasjonen vil resultere i flere søknader om unntak, slik lederen i Sjømatbedriftene Robert Eriksson, også frykter. Det har han nok helt rett i. Det skal bli vanskelig for fiskeriministeren å si nei til andre nå.

Norwegian Gannet er uansett hva en måtte mene et teknologisk fremskritt. Slike endringer fører historisk til bortfall av arbeidsplasser. Det vil trolig også skje her, og målet om flere norske fiskeindustriarbeidsplasser vil bli enda vanskeligere å oppnå. Dessverre.