Kjell Ingebrigtsen, Otto Gregussen, Jan Fredriksen, Roger Hansen, Arild Aarvik, Kåre Heggebø, Einar Helge Meløysund, Tom Vegard Kiil, Petter Borgvatn Myklebust og alle dere andre med makt, tillitsverv og båter i norsk fiskerinæring bør gå i dere selv. Ingen av dere har bidratt til at bransjen har klart å kvitte seg med machokulturen, og sikre at kvinnene føler seg velkommen i bransjen. Nå er nok, nok!

I helgen gikk meningsytringen «Feil kjønn om bord» av Susanne Mortensen landet rundt. Hun beskrev en hverdag på norske fiskebåter og ved norske fiskemottak preget av sexisme, slengbemerkninger og stygge kommentarer om hennes som fisker.

Hun skrev blant annet følgende: «Jeg er dritflau over foreninger, rederiet, lag, kolleger og alle andre som har sittet på gjerdet og sett på at jeg som kvinnelig fisker blir trakassert og mobbet på det groveste. Jeg er flau over dere som har kalt meg svak, hore, fettkjerring, hysterisk og fått meg til å tro at jeg ikke kan.»

Dessverre er ikke Mortensens utspill et engangstilfelle. Det er bare noen måneder siden sist en kvinnelig fisker fortalte om sexisme. Siden har regjeringen lagt frem en politisk likestillingsstrategi, men hva hjelper det når verken yrkesutøverne eller de tillitsvalgte er villig til å ta grep?

Både fiskarlagsformann Kjell Ingebrigtsen og leder i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, var i helgen fort ute og fordømte oppførselen. Men hva konkret vil de gjøre, utenom å påpeke at gamle griser ikke skal få lov å holde på slik?

For eksempel kan Fiskarlaget begynne med å få en likere kjønnsrepresentasjon i råd, styrer og utvalg. Det er på tide dere setter handling bak ordene. Gjør noe annet enn å mumle i skjegget! Samtidig lover vi i Fiskeribladet å intervjue kvinner om fiskeripolitikk, og ikke bare om likestilling. Her må også vi skjerpe oss, og ta ansvar for at andre røster enn de gamle gubbene kommer til orde.

Historiene til Mortensen gjør oss ikke bare rasende og opprørte, men også flau på vegne av en hel næring. Flau over fiskere som ikke eier folkeskikk. Og av holdninger som ikke hører hjemme i Norge i 2021. Machofiskere og -redere ødelegger en hel næring. Skjerp dere, alle sammen!