Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen blir utfordret på å åpne for en kvotefleks i torskefiske, noe som kan gi kystflåten et bedre grunnlag å fiske på ut dette året. Det er en utfordring som ministeren bør «flekse» til på.

Det er fiskekjøpere i nord som ber ministeren om en slik hjelp. Leder Steinar Eliassen i Fiskekjøpernes Forening sier en slik fleksibilitet både vil sørge for bedre tilførsler av ferskfisk frem mot jul, og føre til at mindre ulovligheter i landingene av fisk de nærmeste ukene. Med bare noen få hundre tonn torsk i restkvoter, vil det med stor sannsynlighet bli landet mye «brunsei» resten av året.

Fiskekjøpere som har satset på omsetning av ferskfisk har i disse koronatider slitt med svikt i viktige markeder knyttet til hoteller og restauranter, som har mer eller mindre kollapset som følge av at folk ikke lenger får reise og gå ut på byen. For hotellene og restaurantene er situasjonen fortvilende, mens fiskekjøperne har delvis fått kompensert med at folk spiser mer fisk hjemme.

Men som dagens artikkel om Karls Fisk og Skalldyr viser, tærer et endret marked og forbruksmønster på lønnsomheten til bedriftene. Karls Fisk har tapt titalls millioner på pandemien og ber statsministeren gripe inn. Han får svar fra fiskeriministeren om at det er blitt gitt støtte til slike bedrifter, og at det fortsatt skal gis. Støtten dekker noe, men ikke alt, innrømmer ministeren.

Det er her ministeren kan trø til med noe ekstra. Der de generelle støtteordningene for næringslivet treffer bare akkurat passe til å holde hode over vann for bedriftene, eller ikke treffer i det hele tatt, vil en mulighet til å forskuttere en stor økning i torskekvoten til neste år treffe langt bedre. Frem mot jul vil fiskeprisene trolig være langt bedre enn fiskerne kan forvente av priser etter nyttår. Kan fiskerne ta noe av kvotene nå, vil det lette trykket på prisene på nyåret.

Utfordringen er å unngå for store innblandinger av kysttorsk i fangstene. Noe som uansett vil være en utfordring i fiske frem mot nyttår. Det er like belastende for kysttorsken om den landes som «sei», eller torsk. Med å spille mer på lag med fiskerne i en krevende avslutning av året, og med utsikter til et minst like krevende nytt år, kan imidlertid fiskeriministeren håpe at fiskerne spiller mer på lag og viser ansvarlighet.

Ministeren bør spille på lag med fiskerinæringen

Karls Fisk er et eksempel på hvordan fiskekjøpere nå står på for å holde fiskeforsyningene i gang i disse koronatider. På samme måte viser Steinar Eliassen appell om å holde hjulene i gang, hvordan fiskekjøperne tar fiskerinærings status som samfunnskritisk funksjon på alvor. Heri ligger en vinn-vinn mulighet. Hvis forholdene legges til rette for fiskeriene, sørger næringen for å holde matforsyning og virksomheter i gang.