De aller beste fiskekakene lages med hyse – rikelige mengder god hyse. Det spes på med fløte, krydder og en god porsjon kjærlighet ved kjøkkenbenken fra dem som ennå behersker og opprettholder denne matlagingens kunst. Herligheten stekes i godt smør og spises gjerne med følge av «mmm, så godt!» og «kan jeg ta den siste?»

En så tradisjonsrik og kulturhistorisk matrett som fiskekaker fortjener kun det beste av råvarer. Derfor er det forstemmende, ja bedrøvelig å se bilder som det over. Denne uken fikk vi vite at Mattilsynet har måttet gripe inn og stanse omsetningen av en fangst på 120 tonn rund hyse fra Bjørnøya på grunn av katastrofe-kvalitet. Bildet taler sitt tydelige språk. Er det slik vi skal behandle fisken vår? Matvaren hyse? Vil norske fiskere være bekjent av dette? Hvorfor blir det slik?

Norges Råfisklag erkjenner at her står man overfor en stor utfordring. Det er ikke bare én fangst som har vært dårlig, men flere. Mattilsynet bekrefter at de har hørt rykter om dårlig hysekvalitet fra flere av sine kontorsteder. Nå vil de skjerpe kontrollen. Fiskerne vet godt at hysa må behandles skånsomt og bli raskt i landført for best mulig kvalitet. Når man velger å ikke gjøre dette, og heller la det stå til, vitner det om dårlig håndverk og manglende respekt for en viktig råvare.

Norges Råfisklag erkjenner at her står man overfor en stor utfordring

Mye handler om at det den større kystflåten egentlig er ute etter i sitt fiske ved Bjørnøya, er torsken. Det har de mulighet til gjennom ferskfiskordningen, som skal sørge for mer landing av fersk fisk seinere på året. I denne potten befinner det seg 20.000 tonn torsk som må tas som bifangst (40 prosent i øvrig fangst). Torsken finnes i rikt monn ved Bjørnøya sommerstid – sammen med hysa. Fartøyene går dit og tar hysa som hovedfangst, men den bedre betalte torsken de tar som innblanding, er den egentlige hovedinntektskilden. Dermed havner hysa i andre rekke når det gjelder omsorg og kjærlig behandling etter å ha havnet på dekk. Det er kanskje grunn til å stille spørsmål ved om ferskfiskordningen fungerer optimalt da. Hva med noen endringer i regelverket som sørger for at all fisk får den behandlingen den fortjener?

Terje Kjølsøy i Ålesund er hysespesialist og eksporterer store mengder hyse. Han beskriver den elendige hysebehandlingen som miljøkriminalitet.

: – Skremmende, og utrolig at det har fått pågå uten at det har blitt reagert og påtalt mer enn tilfellet er, mener han.

Få er vel uenige i det.

Hysa er en god matfisk og inneholder mye proteiner og kobalamin (vitamin B12). Løft den fram og verdsett denne flotte fisken.