Norsk oppdrettsnæring må tåle mye hard medfart. Både fordi enkelte i næringa faktisk gjør sine feil og brølere, men også fordi mange tror, mener og synser om næringa uten nødvendigvis å vite. Eller fordi de velger å generalisere og skjære alle over en kam.

Sistnevnte er en stor utfordring for oppdrettsnæringa. Skal de la myter om enormt antibiotikaforbruk leve? At laks er farlig å spise? At det rømmer laks nærmest kontinuerlig fra alle anlegg? At næringa ikke bryr seg om miljøet?

Hvordan skal denne utrolig viktige næringen for Norge og kysten vår møte opinionens motvind? Jeg tror svaret ligger i ordet åpenhet. Næringa må være mer åpen om sin virksomhet. Da er visningsanlegg et av tiltakene som kan bidra til økt forståelse og kunnskap om norsk oppdrett.

I Blokken på Sortland finnes ett av disse visningsanleggene. Her kan alle som vil komme for å se, lytte, lukte og lære om hvordan moderne norsk havbruk drives. Kanskje blir du positivt overrasket – dersom du drar med åpent sinn. Kanskje blir du til og med positivt overrasket dersom du tar med skepsis og myter i sekken også.

Kanskje blir du til og med positivt overrasket dersom du tar med skepsis og myter i sekken også.

De som legger turen ut til Blokken får ikke bare se en interessant utstilling om havbruk og laksens biologi, de får også båttur helt ut til merdkanten. Der kan de sikkert slå av en prat med en av de mange sliterne som passer på nasjonens røde gull.

Det finnes i dag 20 visningsanlegg i norsk havbruk – spredt rundt kysten vår. Målet deres er ikke å tildekke, lyve, skjule og tie om norsk havbruksnæring. Tvert i mot ønsker de å fortelle oss om hvordan de lager mat til verden i stor skala og på bærekraftig vis.

– Vi tar veldig gjerne imot kritiske spørsmål fra våre besøkende, forsikrer sekretær for Visningsanleggene i Havbruk , Stian Lernes i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

– Det finnes bare gode spørsmål synes vi. Folk har ulike oppfatninger og kunnskapsnivå og for oss er det viktig å gi svar på alles spørsmål. Det er bare fint hvis noen har kritiske spørsmål eller innspil, da har vi jo en mulighet til å gi dem svar på det, legger han til. Lernes har selv erfart hvor overrasket mange blir når de ser hvor lite laks som faktisk finnes i en oppdrettsmerd (2,5 prosent laks og 97,5 prosent sjø). Dette er regulert av myndighetene.

Lernes forteller at det er et økende besøk til visningsanleggene. Spesielt glad er de for at mange skoler velger seg en tur til merdkanten. Men også turistbussene har nå meldt sin interesse og tar gjerne en svipp innom visningsanlegget på Skjervøy på sin vei mot Nordkapp. Over tid håper oppdrettsnæringa at denne åpenheten og kunnskapsdelingen skal gjøre noe med opinionen. Kanskje vinden kan snu – og lakseoppdrett blir noe langt flere i landet blir stolte av enn vi er i dag? Du har alle muligheter til å besøke et visningsanlegg og gjøre opp din egen mening. Spør og grav til du får svar på det du lurer på.