Det er korona-sommer i Lofoten, og stemninga på kaia er lett nervøs. Nøyaktig 200 mennesker, hverken fler eller færre, hadde punget ut for de få billettene folkrock-bandet Violet Road hadde lagt ut i havnene de skulle besøke under kystturnéen denne sommeren.

200 mennesker, er det nøyaktige tilskuertallet som helseminister Bent Høie har satt som ramme på konserter og kulturarrangementer denne sommeren.

Natta i forveien hadde Violet Roads flytende kystturné klappet til kaia, etter å ha gått fra Røst i seks knops fart.

Fiskeribladet var til stede i forrige uke da den gamle fangst- og fiskeskuta «Vulkana» brakte kystbandet Violet Road til kai i Sørvågen for å holde konsert.

HALVE BYGDA MØTTE OPP: Sørvågen har 400 innbyggere, og 200 av dem hadde møtt opp til konsert. Foto: Daniel Mikkelsen

Måtte holde avstand

Alle sambygdingene må holdes en armlengdes avstand fra hverandre, med spredte bord utover kaia. Det vanket derfor ingen varme klemmer mellom gamle kjenninger den kvelden, selv om folk ikke har sett hverandre på aldri så lenge:

– Vi kan klemme hverandre etterpå, hvisker en gammel kjenning til journalisten, som han ikke har sett siden kvelden i forveien.

Restriksjonene med ølservering var også strenge. Det tar en time før første servitør når det ytterste bordet på kaia, og ytterligere en halvtime før ølet dukker opp.

Så ingen kan beskylde Violet Road for å spre flatfyll i kystbygdene med sin korona-restriktive kystturné.

Tre brødre og flere i ånden

Det var en entusiastisk kåfjording, Halvard Rundberg som ønsket velkommen til konsertstart. På fordekket av «Vulkana» hadde han og hans to brødre, Håkon og Hogne, tatt plass bak instrumentene sine. Ved hans side sto også hans gravide kone, Julie Alapnes, med fela si.

Plasser midt mellom Rundberg-brødre, vaiere og pollerter, står vokalisten Kjetil Solberg og synger med kraftig røst.

Violet Road har tidligere hatt med fjerde-broren Hermann med i bandet, men han ble i 2017 erstattet av Espen Høgmo fra Tromsø.

Det oppsiktsvekkende med dette er altså at Rundberg-slekta fra Birtavarre i Kåfjorden tydeligvis valgte å døpe alle sine sønner med navn som begynner på H.

– God kveld Sørvågen!, ropte en entusiastisk Halvard Rundberg utover kaia, og ga en kjapp gjennomgang av koronareglene som vi aller etterhvert er blitt så fortrolige med:

– Bare vask fengran dåkkers, så skal alt gå bra, lovet han; og med det var konserten i gang

God stemning på kaia

Folkemusikk og folkerock

Julie Alapnes er en kjent folkemusiker fra Tromsø, som også spiller sammen med kystvisebandet Buknakaran.

Når Alapnes, som har studert folkemusikk i Telemark, spiller sammen med gutta i Violet Road, får man fort en følelse av kyst- og innlandskultur som møter hverandre i en våg helt vest i Lofoten.

Det gir mer «folk» i bandets folkelige «folkrock», uten at en enkel sjel fra et lite fiskevær føler seg fremmedgjort av den grunn.

Folkemusikk er jo også av folket, selv om band som Hekla Stålstrenga og Valkyrien Allstars kanskje har skapt litt vel mye finkultur ut av denne en gang så folkelige blandingen.

Hun åpner ballet med reinlenderen «Braut», som skal være oppkalt etter Braut Håland, som visstnok er en fotballspiller.

FOLKEMUSIKK OG FOLKEPOP: Kjetil Solberg, fra Andøya, er vokalist i Violet Road. Brødrene Hogne og Halvard, til høyre og venstre i bildet, med kona til Halvard Rundberg, Julie Alapnes, i midten. Foto: Daniel Mikkelsen

Kanskje Norges fremste vokalist

Kjetil Solbergs stemme bærer vakkert gjennom havna på Sørvågen og gir gjenklang fra Tindstind, Kollfjellet og Støvla, som rammer inn og rager over bygda.

Solberg har de senere årene befestet seg som en av de beste låtskriverne og vokalistene i landsdelen.

Violet Road har nå og da fått kritikk for å synge sangene sine på engelsk. I tillegg har spydige anmeldelser av bandet, med dårlig skjult kritikk for å være for folkelig, for kultuiverte musikalske ganer, fulgt Violet Roads 13 år lange karriere.

Kritikken er uberettiget, og minner mest om en blanding mellom smakstyranni og jantelov.

Kanskje enkelte mener man helst skal unngå å avsløre at man har internasjonale ambisjoner, om man er musikere fra kystbygder i Nord-Norge. Men at band og artister fra Nord-Norge ønsker å gjøre musikken sin tilgjengelig for resten av verden, ved å synge på engelsk, burde heller blitt heiet frem enn å rakkes ned på.

Violet Road kan uansett være bare en sang unna internasjonalt gjennomslag, fordi de har alt som skal til: en dyktig vokalist og låtskriver, i et band med dyktige musikere, et originalt konsept med forankring i lokale musikktradisjoner og en gjennomarbeidet musikalsk uttrykk.

Dette trenger man ikke å være journalist i Fiskeribladet for å skjønne.

Kjetil Solberg blir heller ikke mindre populær på kaia på Sørvågen når han, mellom to låter, kan fortelle at han har funnet seg kjæreste fra bygda.

MANGE SANGER OM KVINNFOLK: – Alle sanger med respekt for seg selv, handler om kvinnfolk, sa en gang KM Myrland. Foto: Daniel Mikkelsen

Dyre billetter, men kostbar solar

Trolig ikke siden Randi Hansens glansdager i rutefart på turné langs kysten, har så mange sørvågværinger betalt så mye for konsertbilletter i hjembygda si.

500 kroner er mer enn det som er vanlig for kulturarrangementer i bygda. Men så er heller ikke solar vanlige driftsutgifter for et band, og ikke er det vanlig å måtte forholde seg til et øvre tak på 200 tilskuere på konserter i små fiskevær.

Samtidig var alle billetter til kveldskonserten på Sørvågen utsolgt, og folk kunne sitte på verandaer, kaier og båter rundt hele vågen og få med seg det meste som skjedde i havna, uten at det kostet de så mye som ei krone.

Selv på rorhus-taket til snurrevadbåten «Kim Roger», som for anledningen hadde lånt sin vante kaiplass til «Vulkana», satt publikum og hygget seg gjennom hele konsert.

GOD UTSIKT: Publikum under Violet Road konserten på Sørvågen satt, i tillegg til på kai, rundt hele vågen på båttak, kaier og verandaer. Foto: Eskild Johansen

Ei skute med musikk

18 kystbygder fikk sommeren 2020 besøk av folkrock-bandet Violet Road i den gamle fangstskuta «Vulkana». En sommer som trolig går inn i historien som «korona-sommeren».

Det var også alt mange i disse bygdene fikk av kuluropplevelser denne sommeren, etter at det meste av konserter og arrangementer har vært nedstengt siden 12. mars i år, kun for å åpne med store restriksjoner.

Og med så sterke restriksjoner på publikumstall, i bygder med lave innbyggertall fra før, så blir denne turnéen - neppe en gullgruve. Det bør derfor stå respekt av at Violet Road har valgte å ta en slik økonomisk risiko, midt under en pandemi, for å reise ut på turné og synge og spille for folk.

Det er forskjell på skuter langs kysten i disse koronatider. Der noen virker å ha hjulpet pandemien til å blomstre videre denne sommeren, brakte andre, som den gamle hvalfangstskuta «Vulkana» – kultur og glede til små avsidesliggende kystbygder med godt nedsprita dørker og dekk.

Fiskeribladet gir Violet Roads konserten på Sørvågen, under kystturnéen – terningkast seks.