Det kommer frem i den nye boken «CIA i Norge», skrevet av journalisten Geir Jan Johansen. Forfatteren har lenge interessert seg for CIAs arbeid i Norge, og hvordan spionnettverket infiltrerte norsk fiskerinæring.

Blant annet skrev han flere artikler om emnet her i FiskeribladetFiskaren i 2012 og 2013, noe som resulterte i en tipsflom uten lik. Nå er boken om emnet her, en spennende historie verdt å lese. Ved å bruke fiskebåtene «Eger» og MS «Harøysund» (omdøpt til MS «Vinge»), samt selfangstskuten «Godønes», fikk amerikanerne verdifull kjennskap til russisk aktivtet i nord. Og fiskerne hjalp intetanende til.

CIA begynte å rekruttere spioner i Norge umiddelbart etter Andre verdenskrig. En viktig aktør var trønderen Herbert Helgesen (1918-81). Motstandsmannen og Kompani Linge-offiseren var senere sentral i de første lakseoppdrettsforsøkene på trøndelagskysten tidlig på 1970-tallet. Gjennom sitt nære vennskap med CIA-sjefen William Colby ble han en nøkkelperson da det norske CIA-nettverket og Stay behind-gruppene ble etablert på 1950- og 60-tallet. Forfatteren tar oss videre med på en reise i etterkrigstiden Norge. Det hele begynner og slutter med avsløringen av Arne Treholt som russisk spion i 1983-84.

Vi får innblikk i hvordan amerikanerne kynisk brukte norske fiskeskøyter, fiskere og sjømenn i sin etterretningskrig mot russerne. Ved hjelp av CIAs penger ble norske fiskebåter utstyrt som de reneste spionfartøy. Og om bord var det fiskere som risikerte både liv og helse. Ingen på fartøyene visste at ordren var å blåse skøytene til himmels dersom russerne avslørte dem. Slik sett lekte amerikansk etterretning med norske fiskeres liv, og mesteparten av dette skjedde uten at norske myndigheter ante noe. Også Redningsselskapet og Norsk polarinstitutt var dypt infiltrert av CIA, og det var Fiskeridepartementet som dekket kostnadene ved å la redningsfartøyene «Skomvær II» og «Sjøfareren» jakte etter russiske hemmeligheter. En rekke etterretningsoppdrag ble dermed indirekte finansiert av norske fiskere.

Boken gir også et innblikk i alt fra «U2»-spionflyenes aktivitet i Norge til avsløringene rundt de russiske spionene Gunvor Galtung Haavik og Treholt. Det er fascinerende å lese hvordan CIA bygde opp et skjult maktapparat i Norge etter krigen. Og med en ny kald krig i emning er det høyaktuelt å få et innblikk i hvordan sentale norske maktpersoner jobbet i det skjulte for CIA.

NB! Undertednede gjør oppmerksom om at han er i nær familie med Herbert Helgesen.