Dette er en uvettig politikk.

Fiskerinæringa bør sette som krav at elkraft mulighetene på land bør utnyttes før havvind anlegg bygges.

Oppgrader vannkraftverkene hvor det kan hentes ut ca. 20-30TWh. Få slutt på energisløsingen gjennom å gjenvinne spillvarme fra prosessindustrien ca. (20 TWh) og energi effektivisere industribygg og boliger ca. (60 TWh) (Kilder: NTNU, tu.no, rapport Enova 2017/SINTEF.)

Ennå har vi ikke nevnt solenergi. Alt av tak, vegger og vinduer i alle bygg kan kles med solceller. Geo-energi er bare i startfasen. Mang en positive overraskelse er i vente innfor dette energi-området. Alle oljeinstallasjonene kan forsynes med stabil geo-energi. Hvorfor har ikke oljeselskapene startet for lengst? De borer jo i undergrunnen til stadighet.

Media forteller oss til stadighet at Norge trenger mer elkraft. Vel – vi trenger ikke mer elkraft. Først og fremst trenger vi å eksportere mindre elkraft. Europa har et umettelig behov for stabil elkraft.

En vindturbin inneholder 400 kg neodym, 80 kg dysprosium, 4,75 tonn stål, 36 tonn kopper, 2,6 tonn bly, 1,3 tonn aluminium og 400 kg nikkel. Kilde: NGU. Vindturbinene avgir signifikante mengder med micro/nano plastpartikler fra turbinbladene og overflate belegget på turbinen.

Partikler som inneholder en mengde problematiske kjemikalie forbindelser, så som Bisfenol A – et kjemikalie som påvirker forplantningsevnen. Vindturbiner innebærer rovdrift på naturressursene. Dersom natur og miljøressursene, herunder fisken, er verdier vi vil ta vare på, så kan vindturbiner aldri bli såkalt «bærekraftig», verken til havs eller på land.

Vi har mer enn nok elkraft å ta av om innlandsbehovet for billig elkraft tilsier det. Dessuten, oppgradering av kraftverkene vil alene gi 12.000 årsverk. Enøktiltak vil gi titusenvis av arbeidsplasser i tillegg. Vannkraft produseres til en pris på 13-15 øre per kW/t. Vindkraft ca. 100-150 øre per kW/t. Havvind noe høyere. Hvilken pris ombruks-energien kan produseres med, er litt usikkert. Sannsynligvis til en langt lavere pris enn vindkraft. Kanskje på nivå med vannkrafta.

Hvorfor vil staten bygge ut havvind som er det dyreste og mest ødeleggende elkraft alternativet? Et alternativ som er svært naturødeleggende. Mange av havvind anleggene er tenkt plassert i de beste fiske og gyteområdene. Hvor kjettingslingsene til oppankringssystemet for havvindanlegget kontinuerlig vil pløye opp havbunnen og etterlate seg en gedigen havbunnsørken.

Galskapen i det hele illustreres godt ved at staten bevilget 2300 millioner kroner i investeringsstøtte til Hyvind Tampen Havvindanlegg pluss prisgaranti og driftsstøtte langt inni fremtiden. Investeringsstøtten utgjorde 43.6 prosent av total investeringen. Når det kommer til havvind har staten en formidabel raushet og et manglende gangsyn for naturverdier og fiskeriressurser.