I Fiskeribladet 3. august lover Torgeir Knag Fylkesnes å utsette krav om sporing og fangstdagbok for den minste flåten til en rimeligere løsning er på plass.

Men å begynne å snakke om AIS som en mulig løsning nok en gang, er å ta to skritt tilbake, og kan bare bunne i at Fylkesnes ikke har satt seg inn i saken, da AIS er uegnet til bruk i kontrollsammenheng.

Det er allerede varslet at Fiskeridirektoratet skal svare ut flere av innspillene fra Kystfiskarlaget til neste møte i dialogforum. Blant annet skal det lages en instruks for hvordan regelverket skal håndheves, som næringa vil gjøres kjent med.

Det skal være forutsigbart og ryddig og næringa skal ikke være redde for urimelige sanksjoner for uforskyldte rapporteringsfeil. Fiskeridirektoratet vil også avklare hvilke krav som skal gjelde for passive fartøy til neste møte i forumet.

Fiskeridirektoratet oppfordret videre fiskernes organisasjoner til å gå i direkte dialog med utstyrsleverandørene, og det er resultatet av den dialogen som nå har munnet ut i ytterligere konkrete, konstruktive forslag til justeringer fra Kystfiskarlaget.

Disse vil vi ta stilling til, så snart vi har mottatt en faglig vurdering fra Fiskeridirektoratet.

Alle tiltak er en oppfølging av Ressurskontrollutvalgets forslag. Det er et også potensial for å få til forenkling av rapportering og god brukervennlighet ved bruk av ny teknologi.