Rapporteringen av bifangst går selvsagt kraftig ned når bruket av garn på innersiden av Lofoten ble flyttet til andre områder siden fisken aldri kom på innersida som også er nevnt i artikkel i Fiskeribladet datert 18.01.2022.

Problemet med bifangst av sjøpattedyr rapporteres av HI som landsomfattende. At påbudet med pingere kun er innført i Lofoten, er konkurransevridende for både landindustrien og fiskefartøyene.

Mange mindre fartøy har ikke økonomi til innkjøp, montering og oppfølging av akustiske pingere og gikk da til andre områder som ikke er omfattet av påbudet. Dette gjelder også fartøy som vanligvis kommer til Lofoten, som heller valgte å dra til andre fiskeområder.

Landinger av torsk fanget på garn januar til april 2020 i Lofoten var på 30,026.270 kg (totalt landet på alle brukstyper i Lofoten samme periode 53,937.884 kg) mens det i 2021 i samme periode var landet 23,049.412 kg på garn (totalt landet på alle brukstyper i Lofoten var 34,415.269 kg).

De minste fartøyene fikk i tillegg en meget problematisk vintersesong i 2021 siden torsken ikke kom på innersida av Lofoten og været tilsa at det ikke var forsvarlig for dem å gå på yttersida. Dette gjaldt ikke bare garnfiske, men også andre typer redskap som line og juksa.

Norges Kystfiskarlag, Norges Fiskarlag m.fl. har sendt innspill og delt sine erfaringer med Nærings – og Fiskeridepartementet i flere omganger. Det som går igjen, er blant annet at påbudet er mangelfullt utredet og det mangler forskningsbelegg for skremmeeffekten. Dette støttes også opp av erfaringer gjort i USA.

Et av hovedargumentene for innføring av pingere er krav fra USA om reduksjon av bifangst av sjøpattedyr for å fortsette import av torsk fra Norge. I 2021 ble det eksportert 9 tonn fersk skrei til USA mot 22 tonn i 2020.

Totaleksporten av torskeprodukter i 2021 var 199.000 tonn til en verdi av 9,8 milliarder kroner. Om man ser konsekvensene og kostnadene pinger forbudet påfører fiskeindustrien og fiskerne i Lofoten virker disse urimelig store sett i forhold til eksportverdien av fersk skrei til USA.

Det er også med hensyn til HMS at pingere skape farlige situasjoner og det ble foreslått fra Norges Kystfiskarlag en annen festemetode, pingerne skal festet på garnlenkens iler. Dette har heller ikke blitt hørt.

Rapporter som støtter opp påbudet i Vestfjorden og en positiv effekt av påbudet mangler, men her også mener vi en rapport fra 2021 uansett vil være mangelfull med hensyn til tidligere nevnte problem – torsken kom ikke inn i Vestfjorden. Når tallgrunnlaget er så mangelfullt som det er det vanskelig for fiskerinæringen å støtte påbudet når det kun gjelder et område langs hele norskekysten.

Om påbudet fortsetter også i 2022 og vi opplever samme situasjon som i 2021 kommer det til å få enorme konsekvenser og ringvirkninger for landindustrien så vel som fiskeflåten. Dersom fiskeri og havbruksdepartementet fortsatt mener påbudet om pingere bare skal gjelde Lofoten må departementet utrede hvilke økonomiske konsekvenser dette vil ha for fiskerinæringen i Lofoten.