Selv etter å ha blitt kraftig korrigert av forskere, fortsetter det. I flere innlegg land og strand rundt går hun så langt som å finne på forskningsresultater og feilsitere en forskningsrapport.

Inkompetanse eller løgn?

Er det bevisst, da er det løgn. Er det ubevisst, da er det inkompetanse. Uansett fortjener de mange som har sitt levebrød ved merdkanten å bli behandlet på en bedre måte. Hun siterer bla. i Dagbladet en forskningsrapport som instituttet som gjorde arbeidet (IRIS) selv har vært ute og understreket at ikke kan forstås på den måten.  

Deretter siterer hun i flere aviser en annen rapport, og rett og slett skriver det motsatte av hva den konkluderer med. Dette er veldig spesielt.

«ny forskningsraport som slår fast at hydrogenperoksid (…) har dødelig effekt på reker og raudåte i selv små konsentrasjoner. Rapporten fra NIVA sier derimot: «Lignende effekter ble ikke funnet for hverken H2O2 (hydrogenperoksid) eller azamtifas.». Raudåte er ikke undersøkt i rapporten, at det står i rapporten hun referer til har hun funnet på helt selv.

– Vil havbruket til livs

Legg til at dette er et stoff som brytes ned til vann og luft, og som normalt ikke kan påvises etter 60 meter fra bruken. Dette er betydelig kortere enn den 400 meters sikkerhetsavstand som gjelder til gyteplasser for reker.

Bildet man får er av noen som vil havbruk til livs, uavhengig av fakta. Vi snakker om den mest klimavennlige «husdyrproduksjonen» vi har. Du kan normal spise 10 kg laks for hvert kilo storfekjøtt.

Dette blir tydelig når en snakker om «dritten». Det ser ut som om de grønne mener all havbruk er dritt. For meg er det tvert imot en av våre viktigste og est bærekraftige næringer. Når det snakkes om alt laksen skiter og at det er det samme som så og så mange mennesker så er det fullstendig misvisende.

Det som kommer ut av fisken er fosfor og næringssalter. Det interessante er om vi ved det ødelegger havbunnen eller overgjødsler fjorden. Gjentatte undersøkelser og pålagte kontroller viser at det gjør vi ikke. Tilsiget av næringsstoffer fra havet er normalt enormt mye høyere, for eksempel i Hardangerfjorden. 9 av 10 anlegg har god eller meget og tilstand under merden. De som ikke har det får pålegg om å ordne opp.

Så slutt å slenge dritt. Vi trenger en diskusjon basert på fakta, ikke myter.