Selv om vi akkurat no befinner oss midt i den gjeveste skreisesongen med svært god tilgang på ferskt råstoff til bearbeiding i industrien, vil jeg knytte noen kommentarer til utviklingen i omsetningen av fryst fisk på Råfisklagets auksjoner.

Svein Ove Haugland, administrerende direktør i Norges Råfisklag. Foto: Norges Råfisklag

Endret regelverk

I 2021 og 2022 har Råfisklaget, SUROFI og Vest-Norges Fiskesalslag endret regelverket for omsetningen av fryst hel fisk.

Endringene har kommet etter at man observerte at en fallende andel av fisken ble solgt på auksjon, noe som bekymret både salgslagene og den delen av fiskeindustrien som kjøper dette råstoffet for egen produksjon.

Endringene i regelverket kom etter grundige prosesser med fiskeindustriens -, så vel som fiskernes organisasjoner.

Slutt med «egenovertakelse»

De to hovedendringene som ble gjort var:

  1. Fra 1.10.2021 ble det ikke lenger tillatt med såkalt «egenovertakelse» av fryst hel fisk dvs. at rederiene ikke lenger kunne kjøpe egen fangst for salg i egne kanaler. Denne fisken skal nå selges enten på auksjon eller på kontrakt til en godkjent fiskekjøper.
  2. Fra 1.1.2022 ble det innført delvis auksjonsplikt på hel fryst torsk og sei, dvs. de to fiskeslagene som er mest aktuell for bearbeiding i Norge. Fartøyene må nå omsette 50 % av sine landinger av fryst hel sei og torsk på auksjon innenfor et justert auksjonsregelverk.
Andeler fordelt på de tre omsetningsformene auksjon, kontrakt og egenovertakelse i Råfisklaget. Foto: Råfisklaget

Det er selvfølgelig altfor tidlig å si noe om effekten av regler som ble endret på starten av året, men det kan være relevant å se på noen utviklingstrekk i Råfisklagets omsetningen i fjor og så langt i inneværende år.

Høyeste andelen torsk på auksjon

Vi ser at den fryste torsken nådde en auksjonsandel på 33 % i 2021. Dette er den høyeste andelen torsk på auksjon i perioden tilbake til 2011.

Samtidig falt andelen som ble omsatt ved egenovertakelse til 7 %, noe som er den laveste andelen i samme tidsperiode.

Så langt ser det ut for at trenden fortsetter inn i 2022: Auksjonsandelen for fryst torsk hittil i år er på 59 % og andelen på egenovertakelse er under 1 %. Små kvanta torsk som ble landet før 1.10.21 er omsatt ved egenovertakelse tidlig i 2022, noe som gjør at denne andelen ikke er null.

Andeler på de tre omsetningsformene auksjon, kontrakt og egenovertakelse. Foto: Råfisklaget

Positivt for seien

For seien hadde vi et noe bedre utgangspunkt, men også her ser vi en positiv utvikling. Auksjonsandelen har økt til 55 % i 2021 og er på 52 % hittil i år. Andelen omsatt på egenovertakelse falt til 10 % i 2021 og null hittil i år!

Når vi ser den positive tendensen i disse tallene, må vi ha med oss at markedssituasjonen har vært svært god i andre halvår av 2021 og inn i 2022.

Dette gjør det selvsagt enklere for fiskerne å selge på auksjon. Det er ikke gitt at man ville hatt samme positive utvikling hvis markedssituasjonen var annerledes.

Skaper trygghet

Salgslagenes nye regler for auksjon vil bidra til å sikre en betydelig andel torsk og sei på auksjonene framover. For Råfisklaget og fiskerne skaper dette trygghet for at auksjonen reflekterer riktig markedspris.

Samtidig gjør det mer råstoff tilgjengelig for en åpen konkurranse hvor alle registrerte norske kjøpere kan delta.

De mest konkurransedyktige bedriftene får med dette bedre tilgang på råstoff. Så får vi se om det på sikt også gir økt bearbeiding av disse fiskeslagene i Norge.