Fiskarlaget Nord har ikke ønsket noen polemikk med Fiskebåt i pressen. Som et utgangspunkt er ikke dette noe kolleger i samme næring og organisasjon er tjent med. Men i anstendighetens navn, noen ord er på sin plass.

Nok en gang angriper Fiskebåt kystfiskerne i nord, det skjer jevnt nå. Er det ikke Maråk så er det Berfjord, og litt overraskende kom jaggu Halstensen på banen. I Fiskarlaget Nord begynner vi å bli vant med den aggressive linjen fra havfiskernes rederorganisasjon, og vi lever godt med det. Det er egentlig ikke så nøye hva hverken Berfjord, Maråk eller andre på Fiskebåts vegne uttaler, så lenge vi skjønner hvorfor de gjør det. 

Dragkamp om ressursene

Det foregår i dag den kanskje største dragkampen om fiskeressursene i Barentshavet i moderne tid. Det er store ord, men det er nok tett opp til sannheten. I løpet av 2019 skal det leveres en stortingsmelding som forhåpentlig skal bidra til å gi fiskeri Norge retning for overskuelig framtid. Vi snakker om fordeling av nærmest utrolige verdier. 

Hvordan kvotesystemet blir utformet vil avgjøre hvem som gis tilgang til- og dermed får mulighet til å disponere over disse fantastiske ressursene som svømmer langs kysten og i våre havområder. Og det er ikke bare mat, det er penger. Det er lett å se hvordan det å disponere over fiskeressurser bidrar til å bygge enorme formuer. Fiskebåt organiserer de største.

– Et nullsumspill

Så er det slik at villfisknæringen på sett og vis er et nullsumspill. Vi kan ikke skape mer fisk ved behov, vi kan bare forvalte fiskestammene godt og slik bidra til stabilitet. Det vil si at dersom noen skal få mer av ressursen, så må andre få mindre. I dette ligger forklaringen på måten Fiskebåt opptrer, det kjempes for en enda større andel av kaka. Ikke ved at ressursene tas direkte fra noen og gis til andre, men ved at systemet rigges slik at ressursen blir tilgjengelig. For å få viljen sin er det naturligvis grunnleggende viktig å eliminere stemmer som taler ens sak imot.

Differensiert flåte

Fiskarlaget Nord ønsker også i framtiden en differensiert kystfiskeflåte som er geografisk spredt og som ikke minst har differensiert eierskap. Vi mener dette er grunnleggende viktig for opprettholdelse av grunnsteiner som Deltakerloven og Fiskesalgslagsloven, som også Berfjord er opptatt av. Videre stiller vi spørsmål ved om det er klokt å bygge om så store deler av kystflåten til havfiskeflåte som det dagens kvotesystem legger til rette for. Allerede ser vi at 149 fartøy over 21 meter disponerer over 42 prosent av kystfiskeflåtens torskeressurser, som er mye tatt i betraktning at flåten over 21 meter opprinnelig var fordelt 18 prosent av ressursen. 24 prosent av kystflåtens torskeressurs disponeres av fartøy over 28 meter. Det går fort nå.

Organiserer færre

Fiskebåt organiserer 174 fartøy fordelt på langt færre eiere. De «aktive» fiskerne bak disse fartøyene disponerer over større kvantum enn de øvrige norske fiskerne til sammen. Det bemerkes at vi ikke har skaffet oss oversikt over hvor mange av disse rederne som kan observeres til sjøs i løpet av en sesong, som kan være interessant dersom man først er opptatt av tall. Om dette er en modell for fordeling av fiskeressursene som Berfjord mener har overføringsverdi til også kystfiskeflåten, så kan det være at vi er uenige. Kan dette være forklaringen på all den oppmerksomhet vi får?

Dårlig tildekket regi

Når Berfjord ellers retter pekefinger mot Nord-Norge og deler ut ansvar for strandet organisasjonsprosess i Norges Fiskarlag, så oppfattes ikke det å være av genuin omsorg for Norges Fiskarlag. Dette skulle vel egentlig passe Fiskebåt greit? I en dårlig tildekket regi har Berfjord videre funnet det nødvendig å analysere medlemsmassen i Fiskarlaget Nord og Nordland Fylkes Fiskarlag, i Fiskeribladet. Det er ikke åpenbart hva Berfjord mener å oppnå med dette, men måten det legges fram på indikerer at han mener det på noen måte favoriserer rederne i Fiskebåt. Personlig synes jeg det fremstår uklokt av styrelederen å sette fokus på hvor få Fiskebåt faktisk organiserer i forhold til Nord og Nordland, samtidig som de få disponerer over så store deler av de norske fiskeriressursene. Det kan bli ressursrentebeskatning av slikt.