Politikerne har visjoner for framtidig utvikling av de marine næringene og ønsker å gjøre Norge til den ledende sjømatnasjonen. Forskermiljøene understøtter dette med beregninger av hvilke potensial som ligger i ressursene våre. Som næring har vi både en fantastisk mulighet og et stort ansvar for å realisere dette potensialet.

LO og Sjømat Norge leverte i forrige uke et bidrag på veien i dette arbeidet, i form av et felles notat om økt vekst i næringen. 

«Sjømat er Norges raskest voksende næring, men har likevel et potensial som ikke utnyttes godt nok. Vi kan skape langt flere arbeidsplasser i Norge på norsk råstoff», sa LO-sekretær Terje Olsson og administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge da fellesnotatet ble overrakt fiskeriminister Harald Tom Nesvik.

Norsk sjømatnæring hadde i 2018 en eksportverdi på 99 milliarder kroner og Sintef har beregnet den direkte og indirekte sysselsettingen til om lag 58.000 arbeidstagere. LO og Sjømat Norge mener det vil være mulig doble verdiskaping og arbeidsplasser innen 2030 gjennom en målrettet satsing på fiskeri, havbruk og sjømatindustri.

LO-sekretær Terje Olsson (t.h.) og administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge. Foto: Are Kvistad

Dette budskapet har av enkelte blitt møtt med surmaget skepsis. Det er synd at representanter fra sjømatnæringen ikke makter å ta inn over seg hvilke muligheter som finnes, men heller henger seg opp i detaljer. 

. Dette er en avsporing. Økt verdiskaping og flere arbeidsplasser i sjømatnæringa handler om å utvikle næringa for tiårene som kommer, ikke om snevre interessemotsetninger i dag. Vi skal gi Maråk rett i at økningen i antall arbeidsplasser ikke nødvendigvis vil materialisere seg i flere arbeidere ved filetlinjen. Men Sjømat Norge og LO har et ønske om at vi nå løfter blikket og utvider perspektivet.

LO og Sjømat Norge mener det vil være mulig doble verdiskaping og arbeidsplasser innen 2030 gjennom en målrettet satsing på fiskeri, havbruk og sjømatindustri

Sjømatnæringa har vært fundamentert på noen sterke bærebjelker; fiske, fiskeindustri og i nyere tid havbruk. Disse vil også framover bære næringen vår. Samtidig mener vi at den marine næringen framover vil ha en helt annen bredde enn dagens, og at vekstpotensialet vil komme i sektorer som i dag er lite synlige.

Økt kunnskap og bruk av ny teknologi vil gjøre oss i stand til å utnytte mer av havets ressurser, utvikle nye produkter og anvendelser av de marine råvarene. Dette vil gi økt matproduksjon, mer fôrråvarer og marine produkter innenfor ernæring, helse, energi og farmasi. Dette vil igjen gi grunnlag for styrking av leverandørindustrien. Denne satsingen krever investering i en stabil arbeidsstokk med høy kompetanse.

Vi skal framover både styrke de tradisjonelle næringene og vi skal utvikle nye. Til begge deler er vi avhengig av et godt samspill med myndighetene. Det er avgjørende at det føres en nærings-, arbeidslivs- og utdannelsespolitikk som evner å videreutvikle de bransjene og bedriftene vi allerede har, legger til rette for nyskapning og innovasjon og evner å skape størst mulig verdi av landets ressurser.