Jeg skulle ønske at jeg kunne stå frem og si det samme, men.

I går fikk Elise stående applaus på Norges Fiskarlag sitt årsmøte. Jeg er skikkelig lei meg på grunn av dette, fordi det viser at vi ikke har rikket oss en meter i debatten.

Hun sier at fiskerinæringa blir fremstilt på en ufortjent dårlig måte, at det blir framstilt som om det kun er gamle griser som jobber der. At det ikke er riktig å bruke media i denne kampen. Hun pisser på oss som har stått frem, og dette lar jeg faktisk ikke stå uimotsagt. Jeg er provosert av innlegget ditt, Elise.

Du sier at kun en side av saken blir fremstilt. Hvordan kan MIN opplevelse om bord på enkelte fiskebåter komme fra flere hold, mener du? Hvordan kan disse rederiene, enkeltmenneskene, og båtene uttale seg om min opplevelse?

Du sier at kvinnfolkene som har lyst å si noe må stå opp for seg selv å jobbe for å bli hørt. Hva tror du vi egentlig holder på med? Dette som skjer nå er min måte å ta kampen i egne hender på, fordi ingen tidligere har hørt på meg. Jeg har, som du hadde visst om du hadde satt deg inn i debatten, brukt alle andre kanaler tidligere. Nå er i tillegg organisasjonen «Hun Fisker» snart oppe og går, en organisasjon som skal jobbe for kvinners rettigheter og interesser til sjøs.

Du sier at språkbruken er tøffere og at vi må sette oss i respekt. Jeg har reist på sjøen nesten like lenge som deg og er kun ett år yngre en deg. Jeg ser også forskjell på når det går en kule varmt og trakassering, og det skulle jeg ønske at du også gjorde. Det er ikke greit og systematisk rakke ned på en menneske, og det er også nedfelt i lovverket. Det er heller ikke greit å kalle noen for hore, fordi de er jenter.

Du sier at det ikke er noen som tvinger meg til og være der. Men jeg vil informere deg om at jeg har like stor rett til et trivelig arbeidsmiljø som alle andre. Dette er et ledelsesansvar, og det er ikke slik at jeg skal måtte gå av en båt fordi noen behandler meg dårlig. Sånn fungerer ikke verden, fiskeriet har fått styre på slik for lenge men målet mitt et jo et mer inkluderende fiskeri.

Dette er ikke en ren kvinnekamp, dette er en kamp om likeverd. Jeg skal ikke måtte jobbe hardere fordi jeg er jente og lærlingen skal ikke måtte hente 20 kopper kaffe til mannskapet om dagen fordi han er lærling. Alt jeg vil, er at alle skal ha en trygg hverdag på jobb. En hverdag alle kan leve med, enten du er gutt eller jente, skeiv eller hetero, østlending eller sunnmøring. Du forteller bare ting vi allerede vet, at holdningene er jævlig utdaterte.

Denne automatiske holdningsendringer du snakker om, kan jeg ikke ta for gitt. Det finner vi nok aldri ut av ettersom jeg faktisk har startet denne endringen nå. Jeg lurer veldig på hvordan du ville gjort dette, fått et bedre miljø om bord på båtene. Du sier bare at min måte er feil, uten og fortelle hvordan dette kunne vært gjort på en bedre måte.

Fiskarlaget har jo gått ut og sagt at de har gjort en dårlig jobb, lagt seg flat. Dere har sagt dere skal starte en holdningskampanje så er det dette dere klarer å lire av dere på årsmøte. Hva mer kan man egentlig forvente av Fiskarlaget?

Hvis det er så enkelt å varsle som dere sier, er det jo helt utrolig at vi har denne debatten nå. Det er jo sykt at det debatteres så hardt når det ifølge enkelte av dere er min feil at jeg ble trakassert, enda forrige fiskeriminister kunne rapportere om det samme problemet, for kvinner. Håper årets Oskar går til neste mann på talerstolen. Vi er fremdeles under 400 kvinnelige fiskere.

Helt avslutningsvis vil jeg be deg feie for egen dør før du feirer hos andre.