Nordområdesenteret ved Nord universitet har arrangert High North Dialogue konferansen fra 2006. Konferansen produseres fra Stormen bibliotek i Bodø sentrum.

Frode Mellemvik, direktør Nordområdesenteret Handelshøgskolen Nord universitet Foto: Nordområdesenteret
Hogne Bø Pettersen, informasjonsrådgiver ved Nordområdesenteret Handelshøgskolen Nord universitet Foto: Nordområdesenteret

På grunn av smittevernhensyn kan ikke samle så mange fysisk, men digitalt er det påmeldt mer enn 700 fra over 40 land. Hele verden er så å si til stede i nordområdedialogen som Nordområdesenteret er ansvarlig for.

Ingen nordområdekonferanse i verden har så sterkt fokus og involvering av unge i nordområdene som det High North Dialogue har. I konferansen presenteres og drøftes store industrieventyr som Freyr, Andøya Space Center, Nova Sea og suksesshistorien til Bodø/Glimt, som nådde New York Times sine spalter.

Disse imponerende suksess historiene til tross, ungdom i alle arktiske stater forlater nordområdene. Hvordan møter vi da den enorme utfordringen det er at de unge flykter fra nordområdene? Hvordan er Norge sammenlignet med de andre nordiske landene, samt Russland?

Det finnes mange kreative unge i nordområdene – og for å dyrke dem deler vi som eneste konferanse i verden hvert år ut prisen «High North Young Entrepreneurs». Dette for å fokusere på unge mennesker som satser på å skape noe i nordområdene. Vi har i år tre knallsterke kandidater som alle utnytter nordområdenes egenart, og som kommer fra Alaska, Norge og Russland.

Vi deler også ut prisen High North Hero. Fra før av har vi 4 High North Heros: Tidligere statsminister i Finland Paavo Lipponen som arbeidet for en næringslivsorientert nordområdepolitikk i EU, Milliardær investor Scott Minerd som er en av rådgiverne til sentralbanken i USA og sto bak Arctic Investment Protokoll, Kanadisk ambassadør Mary Simon som bidro til at urbefolkningen er representert i Arktisk Råd og en av verdens ledende klimaforskeren Dr. Robert Corell.

Konferansen åpnes med en debatt mellom statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre og to ungdommer, om satsingen på nordområdene. Hva betyr den for ungdommen i nord i fremtida? Er vi bedre enn andre land? Andre paneldeltagere er f.eks. presidenten i World Economic Forum, Børge Brende, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, den islandske utenriksministeren Gudlaugur Thór Thórdarson, den russiske arktiske ambassadøren Nikolay Korchunov og vi er i den unike posisjonen at vi klarer å samle norsk, kinesisk, russisk og ukrainsk ungdom, sammen med alle ambassadørene i Norge fra de arktiske statene samt EUs arktiske ambassadør.