I Norge har vi et forholdsvis lavt konfliktnivå mellom ulike interesser på havet. Vi er privilegerte, for havområdene våre er enorme på tross av at vi er et lite land.

Frank Emil Moen. Marinbiolog og utviklingssjef i Norwegian Offshore Wind Foto: privat

Vi i havvindbransjen er ivrige på å komme i gang med en storstilt utbygging av havvind på norsk sokkel. Heldigvis opplever vi bred politisk støtte, og en nylig undersøkelse viser at et klart flertall av nordmenn er positive til en norsk storsatsing.

Flere fiskeriorganisasjoner har derimot uttrykt sin skepsis med store bokstaver. Fiskebåt uttalte nylig på Dagsnytt 18 at kunnskapsgrunnlaget rundt konsekvenser for fiskerinæringen og marint liv er syltynt. Det er beviselig feil.

Det finnes over 800 forskningspublikasjoner på området. I hovedsak konkluderer de med at havvind har liten negativ påvirkning på marint liv. Fiskerne forsøker også å male et bilde av at havvindbransjen rusher av gårde uten å ha utredet konsekvenser.

Det er også feil.

De to områdene som har blitt åpnet for utbygging av havvind i Norge, Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord, er utredet. Havforskningsinstituttet har allerede gitt sin positive tilslutning til at nettopp disse områdene er egnet til utbygging.

De ble valgt fordi de ikke kommer i vesentlig konflikt med fiske og gyteområder. Det er ikke nødvendig å beslaglegge areal som går utover næringen, slik noen fiskeriorganisasjoner hevder.

Det er dessuten, som Olje- og energidepartementet også påpeker, satt av vesentlig større delområder i nevnte felt, enn det vil være behov for å utnytte. Dialog, arealplanlegging og konsekvensutredning med tilhørende høringsprosess vil sørge for et lavest mulig konfliktnivå.

Vi har tett opptil 1 million kvadratkilometer hav i norsk økonomisk sone. Vi trenger ikke mer enn ca. 0,5 prosent av dette arealet for å kunne produsere like mye strøm fra havvind som vannkraftverkene i Norge produserer til sammen.

Det er rikelig med plass til sameksistens gjennom god dialog og gode prosesser i Norge. Havforskningsinstituttet påpeker også at det er rom – bokstavelig talt - for å unngå negative konsekvenser for fiskerne.

Vi er verdenslende på flytende havvind i Norge. Flytende teknologi gir oss langt mer fleksibilitet med tanke på plassering av turbiner når vi skal bygge ut flere områder i forhåpentlig nær fremtid.

Men det til side. Det aller viktigste er å se på konsekvensene av at vi ikke erstatter fossil kraft med fornybar. Gjennom en undersøkelse som ble publisert tidligere denne uken konkluderer forskerne med at 99 prosent av alle korallrev kan dø allerede ved en oppvarming på 1,5 grader.

Det er svært dramatisk. Om lag en fjerdedel av alt marint liv er avhengig av verdens korallrev. Mer enn en halv milliard mennesker henter levebrødet sitt nettopp fra korallrevene.

Et annet forhold vi må ta høyst alvorlig er forsuring. Økte mengder atmosfærisk CO2 reagerer med sjøvann og danner karbonsyre. Et for surt hav vil skape problemer for kalkdannende mikroalger og dyreplankton med kalkskall.

Blir havet tilstrekkelig surt vil det skape store problemer for en rekke livsviktige organismer. Sagt med andre ord: Vi kan få en totalkollaps av økosystemene i havet.

Norwegian Offshore Wind er opptatt av at vi kontinuerlig forsker på konsekvensene av havvindutbygging. Vi representerer 350 bedrifter innen havvind, og næringen samarbeider tett med en rekke kunnskapsmiljøer. Sammen med NORCE er vi med på prosjektet Impact Wind, som blant annet skal kartlegge påvirkning på marint liv.

Vårt testsenter METCentre utenfor Karmøy tester ulike turbinteknologier, og følgeforskning knyttet til disse installasjonene vil gi oss verdifull kunnskap. Det er som nevnt gjennomført mye solid forskning, men vi er enige med Havforskningsinstituttet at det må settes av tilstrekkelige ressurser til å øke kunnskapen.

Vi har alt å vinne på å sørge for god sameksistens i havrommet. Vi inviterer derfor flere næringer inn til dialog og kunnskapsdeling, og vi bidrar til at havvind blir en viktig del av vår grønne nasjonale identitet.

Det haster med lagspill nå. Alle aktører som jobber på havet er helt avhengige av det samme målet: Å sørge for at vi har et ressursrikt hav også i fremtiden.