For måten kvotemeldingen har vært håndtert på, fra ikke mindre enn fire statsråder og de fire flertallspartiene, er så svak at det blir å ta for hardt i å gi terningkast 1. På min terning blir det derfor ingen øyne. Terningkast null er godt gjort.

Fraværende engasjement

Det gikk galt for statsrådene og de fiskeripolitiske talspersonene på så mange måter i denne prosessen. Aldri på noe tidspunkt har jeg følt at noen av de har hatt et engasjement for politikken i den fremlagte meldingen. Kan du huske at noen av de fire statsrådene eller de fiskeripolitiske talspersonene har sagt at dette er bra politikk som de har forsvart helhjertet? Engasjementet har vært fraværende.

Det gikk også galt da de skulle lytte til næringen og andre aktører. Regjeringen klarte med denne meldingen å samle hele kysten. Fra sør til nord. Fra sjark til tråler. Fra Fiskebåt til Kystfiskerlaget. Alle var enige om at statliggjøring av fiskekvotene var et elendig forslag. Hva som fikk Høyre og FrP til å gå inn for denne typen kommunisme er for meg fortsatt et mysterium.

Geir Pollestad (Sp), leder av Stortingets næringskomite. Foto: Adrian Nielsen

FrP sviktet mest

Jeg vil særlig mene at det er FrP som har sviktet mest i denne prosessen. Det var de som la frem forslaget om å innføre en statlig kvotebank. Og når dette ble vraket så måtte de få på plass en helt ny avgift på 100 millioner kroner i året. Takket være FrP blir det nå innført avgift på blant annet makrell, sild og torsk i Norge. Det verste er at jeg har opplevd at FrP er blitt mer pusete og lojale til regjeringen etter at de gikk ut av den.

Jeg trodde aldri jeg noen gang skulle si det, men jeg savner Per Sandberg.

Geir Pollestad (Sp), Leder Næringskomiteen.

En årelang prosess som skulle gi avklaringer og forenklinger har gitt flere nye spørsmål og uklare regler. Det er synd - ikke minst for fiskerne og alle som ønsker å utvikle fiskerisamfunnene langs kysten. Det gjorde meg også lei på vegne av kysten å oppleve hvor defensiv fiskeriministeren var under debatten. Jeg trodde aldri jeg noen gang skulle si det, men jeg savner Per Sandberg. Da Per herjet på var det fart, vilje og temperatur, selv om retningen ofte var så som så.

Usikkerhet skapt av regjeringen

Som en del av opposisjonen så ville jeg gjerne ha bidratt mer til en konstruktiv og samlende løsning. Det var ikke mulig å få til. Vi ønsket å få med oss Riksrevisjonens vurderinger før vi landet saken. Det nektet regjeringspartiene og FrP. Når vi likevel fikk debatten to dager etter Riksrevisjonens rapport så var ikke det fordi flertallspartiene mente det var nyttig, men fordi koronaviruset gjorde at saker på Stortinget ble utsatt. Selvsagt burde vurderingene fra Riksrevisjonen vært tatt med i en skikkelig vurdering.

Flere hevdet at det var viktig å få landet meldingen for å få avklart usikkerhet. Jeg oppfatter at det meste av usikkerheten det ble referert til var skapt av regjeringen selv som for eksempel statlig kvotebank og forlengelse av strukturkvoteordninger.

Slik det endte nå er det bare trist. Flertallet la frem forslag om at politikken skulle utredes etter at den var vedtatt. Til det er det bare en kommentar som duger: Hva?