Når folket i Bergfjord er oppgitt over at utenlandske bedrifter kjøper opp hus i bygda, for å drive turistfiske uten at det gir noe igjen på stedet, sier statssekretær Ronny Berg at det ikke er noe å gjøre med det. Han uttrykker derimot mer bekymring for den tsjekkiske bedriftens omdømme, enn det lokale næringslivets situasjon.

zoomJan Olsen, 2. stortingskandidat for Finnmark SV.
Jan Olsen, 2. stortingskandidat for Finnmark SV.

Fritt fram

For tida brer deg om seg med utenlandske oppkjøp av hus, teltleire og annen lite seriøs virksomhet som i endel tilfeller heller ikke er sportfiske. Årsaken til dette er den særnorske ordningen med at det er fritt fram for utlendinger å drive turistfiske uten noe slags kontollbart regelverk. I alle andre land fins velfungerende ordninger som sikrer både ressurs og økonomisk aktivitet lokalt. Skal turistfiske gi sikre og lokale arbeidsplasser, og skal lokale bedrifter med store investeringer oppnå like konkurransevilkår må det gjøres noen tydelige, men enkle grep.

Grunnleggende er registrering av turistfiskefartøy og innføring av fiskekort. Enkelt fordi Fiskeridirektoratet, som har ansvar for registret over alle andre fiskefartøy, lettvint kan opprette en ny nummerserie for turistfiskefartøy. Effektivt fordi det skal settes krav om at eier må være bosatt i Norge.

Fiskekort er også enkelt og ubyråkratisk. Kort løses på nett eller med en app, og på samme måte som for Finnmarkseiendommen så får innbyggere gratis fiskekort, mens turister må betale for å benytte seg av våre ressurser. Inntektene fra kortsalget vil finansiere forvaltning og kontroll, omtrent på samme måte som det gjøres i elve- og utmarkslag. SV vil ha lokal oppsyn og forvaltning fordi forholdene er veldig forskjellig fra område til område.

Enkel modell

Kombinasjonen fiskekort og registrert fartøy er avgjørende for å drive en effektiv kontroll. Turist i uregistrert båt, med eller uten fiskekort vil det reageres mot. Turist i registrert båt, uten fiskekort skal det reageres i mot. Er man innbygger, og har løst gratis fiskekort, så kan man fiske som man vil i både registrert og uregistrert båt. Innbygger som har med seg utenlandske gjester i uregistrert båt er i orden, så lenge gjesten også har fiskekort.

Med fiskekort vil vi i tillegg få full informasjon om turistfiskets omfang i både fiskedøgn og geografisk fordeling. I dag baserer både forskere, forvaltere og debattanter seg på ren gjetting når betydning av turistfisket skal vurderes og diskuteres.

Med fiskekort vil vi i tillegg få full informasjon om turistfiskets omfang i både fiskedøgn og geografisk fordeling

Med disse enkle grepene kan den lokale verdiskapinga økes og sikres mot useriøse konkurrenter som driver sine operasjoner fra utlandet på helt andre premisser enn de lokale næringsdrivende. SV vil med disse enkle grep sørge for like konkurransevilkår. Det skal ikke vil være en ulempe å drive norske turistfiskebedrifter i Norge slipper å bli utkonkurrert av utenlandske.