9. mars signerte Avinor og Oslo Seafood & Cargo Center (OSCC) en kontrakt som gir sistnevnte tilgang på tomt inne på flyplassområdet. Der skal det nå bygges et splitter nytt kjølehotell, som skal sikre at norsk sjømat får bedre eksportforhold, skriver Avinor i en pressemelding.

– Med dette svarer Avinor og OSCC på ønsket fra sjømatnæringen og deres samarbeidspartnere om å forbedre kjølekjeden for fersk norsk sjømat, som flys ut fra Oslo lufthavn, sier Martin Langaas, flyfraktsjef i Avinor, i pressemeldingen.

Kjølehotellet blir på 4200 kvadratmeter og sørger for at man kan redusere bruken av is i forpakningen av sjømaten, da denne allerede er kald når den flyttes ut i flyene, skriver Avinor i pressemeldingen.

– Bærekraft er noe av det viktigste Avinor jobber med, og det å kunne redusere behovet for is i fiskekassene er et viktig bidrag her, fordi klimaavtrykket per kilo fraktet sjømat reduseres, tilføyer Langaas.

Starter byggingen i andre kvartal

For OSCC har det vært viktig å komme frem til et godt konsept, sammen med Avinor, som kan løse kjøleutfordringene for alle aktørene i bransjen.

– Målet er å styrke næringen og beskytte varene. Vi ønsker å etablere kjølefasiliteter som er åpne og tilgjengelige for alle som ønsker det, sier Roy Egil Skredderberget, administrerende direktør i OSCC, i pressemeldingen, og tilføyer:

– Vi har som mål å legge til rette for at Oslo lufthavn er mest attraktiv, når sjømatnæringen skal eksportere sine varer ut i verden. Denne etableringen er svært viktig for å sikre nettopp dette.

Kjølehotellet skal etter planen ferdigstilles i første eller andre kvartal i 2023, og vil ha en kapasitet på om lag 90 flybrett per time, ifølge Avinor.