Eksporten av torsk økte både i volum og verdi.

Volumet økte med 26 prosent, mens verdien økte med 8 millioner kroner, eller 10 prosent, sammenlignet med juli i fjor, viser ferske tall fra Norges sjømatråd.

Verdien av torskeeksporten var på 92 millioner kroner i juli, det er en økning på 10 prosent, sammenlignet med juli i fjor.

Danmark, Tyskland og Sverige var de største markedene for fersk torsk fra Norge i juli.

Fall for fryst torsk

Samtidig falt eksportverdien på fryst torsk til 193 millioner kroner i juli. Det er en reduksjon i volum på 14 prosent fra i fjor.

Verdien falt med 45 millioner kroner, eller 19 prosent, sammenlignet med juli i fjor.

Kina, Storbritannia og Nederland var de største markedene for fryst torsk fra Norge i juli.

Det var vekst i klippfiskeksporten, mens det var vekst for laks og ørret.

Beste noensinne

Norge eksporterte sjømat for 9,5 milliarder kroner i juli. Det er en økning på 1,6 milliarder kroner, eller 21 prosent, sammenlignet med juli i fjor.

- Målt i verdi er årets juli den beste juli noensinne for norsk sjømateksport. Laksen fortsetter veksten fra juni, samtidig som vi har opplevd en sterk økning i eksporten av snøkrabbe og kongekrabbe, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang, Tom-Jørgen Gangsø i meldingen.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 63,3 milliarder kroner, som er hele 9 prosent over samme periode i fjor.

- Det er færre restriksjoner relatert til pandemien i en rekke markeder denne sommeren når vi sammenligner med fjoråret. Det har en positiv effekt på etterspørselen etter smaksrik, sunn og bærekraftig sjømat fra Norge, sier Gangsø.

Opp for makrellen

For tørrfisk og sild var eksporttallene i juli stabile, mens det gikk opp for makrell. Norge eksporterte 11 400 tonn makrell til en verdi av 173 millioner kroner i juli. Det er en økning i volum på 54 prosent. Verdien økte med 11 millioner kroner, eller 32 prosent, sammenlignet med juli i fjor.

- I de siste to månedene har det vært et bra kystfiske av makrell rundt Lofoten. Denne makrellen er ettertraktet i markeder hvor makrellen røykes, noe som har resultert i økt eksport til blant annet Egypt og Ghana. Tilgangen til makrell rundt Lofoten varierer mye fra år til år. I juni og juli i år er det totalt landet knappe 12.000 tonn makrell mot 7.200 tonn i samme periode i fjor, en økning på 65 prosent, sier Jan Eirik Johnsen, ansvarlig for pelagiske arter i Sjømatrådet.

Både kongekrabbe og reker hadde oppgang, og det ble satt ny rekord for snøkrabbe.