Dette er en leder. Den gir uttrykk for avisens syn. Sjefredaktør har ansvar for lederens innhold.

Da lakseoppdretter Gerhard Alsaker i vår uttalte at han måtte stå opp tidlig for å bruke opp alle pengene han tjente, ga han statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) argumentet de trengte for å innføre grunnrenteskatt i havbruk. Skattegrepet har også god gjenklang i det norske folk. Derfor vil eventuelle justeringer av innretningen kun bli marginale.

Fiskeribladet presenterer denne uken en ny meningsmåling om grunnrenteskatt i oppdrett, og resultatene viser at over 50 prosent av Norges befolkning støtter innføringen av den nye skatten for landets oppdrettere. Kun én av tre sier nei. Med de siste årenes gigantresultater i lakseoppdrett er ikke dette overraskende. Folk flest mener det rett og slett er rimelig at bransjen må bidra mer til fellesskapet.

Grunnrenteforslaget har likevel skapt furore på kysten, og mange Senterparti-ordførere har gått ut mot egen partileder. Det kan derfor se ut som om Vedum vil justere skatteforslaget, men Infact-målingen viser tydelig at Vedum har med seg velgerne i saken. To av tre Sp-velgere ønsker grunnrenteskatt. Det er ikke godt nytt for motstanderne i partiet.

Etter den siste tids bråk blant Sps kystordførere er dette kanskje litt overraskende. Samtidig gir det Vedum gode argumenter når han møter motstanderne i egne rekker. Grunnrenteskatt i oppdrett er god Sp-politikk, sier han til Fiskeribladet. Det har Vedum med andre ord helt rett i. Vi tror derfor ikke finansministeren trenger å justere forslaget noe vesentlig.

Også i Arbeiderpartiet er støtten massiv. 75 prosent av Støres velgere er enig i at næringen må skattlegges tøffere. Mer overraskende er det at en stor andel av Høyre-velgerne støtter grunnrenteforslaget. Høyre står tradisjonelt sterkt både på kysten og i næringslivet. Likevel er partiet omtrent delt på midten. I praksis er det bare Frp-velgerne som er negativ. 75 prosent av dem sier nei.

Oppdrettsnæringen mener alle skatte-entusiastene sitter på kaffebarer i hovedstaden, og at det er en stor konflikt mellom kysten og hovedstaden. Dessverre for næringen er ikke dette rett. Kun 30 prosent av de spurte er nemlig mot grunnrenteskatt. Resten bor ikke bare Oslo, og sitter i alle fall ikke på Grünerløkka og drikker kaffe latte.

Dermed hjelper det lite at oppdretterne mener de flås av staten. Slike utspill blir også veldig lite troverdig når næringslivsledere som Alsaker sier han må skynde seg å bruke opp pengene. Folket har talt, og svært få av dem synes synd på Alsaker og kollegene.