Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Fiskeridirektoratet ser på dette som så alvorlig at de ga henne overtredelsesgebyr på 12.000 kroner.

Når alt fungerer som det skal, får fisker sluttseddel umiddelbart etter at fangsten er levert. De kan da forlate mottaket.

Men i noen tilfeller fungerer ikke ting som de skal. I dette tilfellet fikk fisker opplyst at mottaker ikke hadde ikke garantier for oppgjøret, og Råfisklaget godkjenner ikke sluttseddel før de er sikre på at kjøper kan gjøre opp for seg.

Kjersti Sandvik debattansvarlig Fiskeribladet Foto: Eivind Senneset

Manglende garantier for oppgjøret har ført til at fiskere har ligget i flere timer og noen ganger dagevis og ventet på sluttseddel – altså straffes fisker grundig dersom mottaket ikke har orden i økonomien. Både i form av lang venting og ved at de risikerer overtredelsesgebyr.

Therkelsen valgte å ikke vente lenger på sluttseddelen. Dette var i midten av september, det begynte å blåse opp og hun måtte rekke en legetime.

Fiskeridirektoratet Nord sier til Fiskeribladet at de har hatt mange saker der fisker forlater mottaket før det har fått sluttseddel etter landing.

Dette gjelder helst kongekrabbe i Finnmark. Her er det snakk om verdifulle fangster og mye penger. Fiskeridirektoratet er derfor ekstra på vakt for å hindre at fangsten omsettes svart. Men det bør være en annen måte å sikre at handelen går riktig for seg, enn å straffe en uskyldig part med gebyr.

Alternativt må fisker hente fangsten tilbake og gå til et annet mottak. Men denne muligheten er ikke særlig reell dersom det er langt å gå til neste mottak. Særlig når det blåser opp på havet. Da er det ikke vanskelig å forstå at man håper det beste og tar sjansen på at det går bra.

Miljøet rundt de som fisker og mottar kongekrabbe er lite. Kanskje burde det ringe en varsellampe hos fiskere på hvilke mottak de kan risikere at de må vente lenge på sluttseddel.

Det burde også være mulig for kontrollmyndighetene å finne et system som varsler fiskerne om mottak som har lang ventetid på sluttseddel. Da har fisker et reelt valg.