Norgeshistoriens største kobberkontrakt mellom Nussir ASA og Aurubis AG er oppløst. Dermed må gruveselskapet finne en ny kjøper av kobberet i Repparfjorden. Det meldte NRK og flere medier torsdag.

Kobbergiganten Aurubis terminerer nemlig sin intensjonsavtale med gruveselskapet Nussir ASA om å kjøpe kobber fra Nussirgruva i Repparfjord i Hammerfest.

Verdt rundt 10 milliarder

Kontrakten ble signert den 11. august i fjor. Den strakte seg over ti år og var verdt rundt 10 milliarder kroner. I en pressemelding skriver det tyske selskapet at de i denne prosessen måtte ta hensyn til sosiale forhold i tillegg til de kommersielle.

– Så mye som vi anerkjenner og ønsker gruvens tilnærming til null CO₂ -utslipp velkommen, må alle bærekraftskriterier for oss være oppfylt, sier Senior Vice president Commercial i Aurubis, Michael Hellemann.

Michael Hellemann i Aurubis sier Nussirs plan om en fullt elektrifisert gruve er i tråd med deres egne mål, men at det ikke var nok.

- Et nådestøt

Generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri antar at bakgrunnen for at avtalen kanselleres, har sammenheng med aksjonene som siden i sommer har pågått i Repparfjorden.

Direktøren i gruveselskapet Nussir, Øystein Rushfeldt sier at han synes det er trist at avtalen med Aurubis er avsluttet, men at det ikke blir problematisk å finne ny samarbeidspartner, skriver NRK.

Rushfeldt mener de dermed kan få på plass en enda mer gunstig avtale med neste selskap.

Leder for Natur og ungdom, Therese Hugstmyr Woie, sier det ikke lenger er noen internasjonale investorer eller politikere som ser på dette som en grønn industrisatsing lenger.

– Jeg ser på dette som et nådestøt mot prosjektet. Nå har verdens største kobberprodusent sagt at dette ikke er miljømessig forsvarlig, sier hun til kanalen.

- Sterkt signal

Norske Samers Riksforbund (NSR) sier i en pressemelding at de er glad for at kobbergiganten Aurubis har besluttet å terminere avtalen.

- Når en av verdens største kobberprodusenter ser at gruveprosjektet til Nussir ikke er forenelig med deres samfunnsstandarder, så gir det et veldig sterkt signal. Aurubis vil ikke bli assosiert med forurensning av fjordene og overkjøring av urfolks rettigheter, sier NSRs presidentkandidat Silje Karine Muotka.