Utvalget som har sett på mulighetene for økt bearbeiding og grønn verdiskaping i sjømatindustrien overleverte tirsdag sin rapport til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Det melder Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.
– Å øke bearbeidingen av sjømat i Norge er et viktig mål for regjeringen, og er tydelig forankret i Hurdalsplattformen, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) i meldingen.
32 tiltak
Han viser til at regjeringen vil legge til rette for at de marine ressursene skal gi mer aktivitet, økt verdiskaping og flere lønnsomme helårlige arbeidsplasser langs kysten både på land og på havet.
– Jeg ser frem til å lese rapporten, og starte arbeidet med å få til økt bearbeiding av sjømatprodukter i Norge, sier Skjæran, som fikk overlevert rapporten fra utvalgsleder Kathrine Tveiterås på Fiskerihøgskolen ved UiT i Tromsø tirsdag.
Utvalget fremhever i rapporten at målet om økt bearbeiding og flere helårige arbeidsplasser ikke kan oppfylles av enkelttiltak. Rapporten slår fast at det er behov for en økt og helhetlig satsing over tid, både fra myndighetene og fra sjømatindustrien.
Ut på høring
Utvalget foreslår 32 tiltak som kan bidra til grønn omstilling og økt bearbeiding av bærekraftige sjømatprodukter i Norge. Utvalgets anbefalinger omhandler følgende tema:
- Tilgang på råstoff
- Bærekraft i hele verdikjeden
- Styrket markedsadgang
- Sterke regioner og kystsamfunn
Rapporten fra bearbeidingsutvalget sendes nå på høring. Høringsfristen er satt til 1. juni 2022.
Les også
- Partiene lover bedre kår for fiskeindustrien. Arne E. Karlsen har ingen tro på at de kommer til å levere.
- Otto Gregussen tas inn i det nye bearbeidingsutvalget
- Når skal industrien få plass i norsk fiskeripolitikk?
- 30 sjauere ved denne terminalen tar årlig imot fisk for 10 millioner kroner hver
- – Alle som sikrer helårige arbeidsplasser i fiskeindustrien bør gis en kvotebonus