Fredag kan vaktkommandør Tore Fanebust ved 110-sentralen Bergen fortelle at det fortsatt ligger lenser ute etter en diesellekkasje fra den pelagiske tråleren «Cetus», som oppstod torsdag i Florø. Båten ligger i dokk hos Westcon Yards.

Fanebust sier de har kontroll på situasjonen.

– Dieselen blandes med vann, så det er vanskelig å si hvor mye diesel som har havnet i sjøen. Lensene blir liggende enn så lenge, sier Fanebust.

I en twittermelding torsdag anslo politiet at 2000 liter diesel hadde lekket ut.

Videre sier vaktkommandøren at industrivernet ved verftet har god oversikt over lekkasjen, og at brannvesenet bare bistår ved behov.

– Ved forurensninger har eier også et ansvar, og i denne saken er anlegget såpass stort at bedriften har et eget og bra industrivern som håndterer situasjonen fint.

Fordamper

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Baumann Ballantine-Marthinsen ved Kystverket kan fortelle at noe av dieselen har gått ut i fjorden, men at mye også er fordampet og tatt opp av lensene.

– Det er ikke sånn at man får alt opp av vannet.

Fanebust kan bekrefte at mye av dieselen fordamper når den legger seg i havoverflaten og det blir varmt.

2000 liter

Vest politidistrikt meldte torsdag om en stor diesellekkasje i Florø der de anslår at 2000 liter diesel skal ha havnet i sjøen.

Fiskeribladet fikk bekreftet fra reder Helge Olav Vikshåland at dieselen stammer fra hans båt, den pelagiske tråleren «Cetus», som ligger i dokk hos verftet Westcon Yards.

– Vi har tatt alt av forholdsregler da vi la til i dokken, så vi kan ikke annet enn beklage over at det renner ut diesel, sa han til Fiskeribladet torsdag.

Reder Helge Olav Vikshåland Foto: Kjersti Sandvik

«Cetus» hadde en grunnberøring for en tid tilbake som de er inne for å få ordne hos verftet. Det er mens de har ligget i dokken at drivstoffet har begynt å lekke ut fra båten.

– Nå ønsker vi bare at alt ordner seg og at båten blir fikset slik at vi kommer oss ut på havet igjen, la Vikshåland til.

Feil info

Politiet opplyste i en twittermelding torsdag at fiskebåten hadde kollidert i dokken – men korrigerte etter hvert denne informasjonen.

– Det er veldig beklagelig at feile opplysninger blir gitt og at man ikke sjekker opp i fakta før det skrives noe. Dessverre er det ikke noe vi kan gjøre med det annet enn å si at det ikke har vært noen berøringer med dokken, sier Vikshåland.

– Ikke store mengder

Verftsdirektør Trygve Solaas ved Westcon Yards fortalte torsdag at de hadde kontroll på situasjonen og at de bruker absorberende lenser for oppsamling, og flytelenser for å hindre videre spredning.

Solass kan ikke bekrefte eller avkrefte mengden diesel politiet har gått ut med, men han kan fortelle at det ikke snakk om store mengder.

– Utslippet ble oppdaget tidlig i dag, og det ble umiddelbart satt i gang avgrensende tiltak, sa Solaas torsdag.