Tirsdag morgen dro yrkesfisker Karl-Tore (29) og faren Kjell Viggo Andersen fra Henningsvær til Henningsværstraumen og Gimsøy for å trekke seigarn fra den 11 meter lange sjarken «Veronica Josephine», som Karl-Tore kjøpte i 2021.

Alarmen gikk

Plutselig kjente Kjell Viggo at det luktet svidd – og kort tid etter gikk brannalarmen om bord.

– Det kom mye røyk både fra skorsteinen og ventilasjonen, og vi så åpne flammer fra maskinrommet, sier Karl-Tore til Fiskeribladet onsdag.

Styrmann og sjarkfisker Karl-Tore Andersen (29) fra Gravdal på Vestvågøy i Lofoten. Foto: Privat (arkiv)

De tømte pulverapparatet ned i maskinrommet og lukket døra og luftinntaket. Deretter satte de kursen mot land, i tilfelle de måtte strandsette båten for å unngå at den skulle synke.

Lys og sirener

Underveis snakket de med kystradioen, som igjen varslet redningsskøyta «Det Norske Veritas» («DNV») som rykket ut fra Ballstad.

Skøyta kjørte med både lys og sirener da de ankom den brennende sjarken om lag 40 minutter senere.

Skjønt «brennende»; etter en stund så Karl-Tore og Kjell Viggo at flammene var borte, og at slukningsforsøket deres var vellykket.

Drev mot land

Motoren gikk fortsatt. De hadde mistet styringen inne i styrehuset, men ikke ute på dekk. Fiskerne hev uti en dregg for å holde båten fra å drive på grunn.

«Veronica Josephine» drev likevel nærmere land, ifølge skipper Fred Tonny Hansen fra redningsskøyta, som Fiskeribladet snakket med onsdag.

Men det var ingen stor dramatikk, ifølge skipperen – ei heller personskader eller inhalering av røyk.

Stresset

Naturlig nok syntes Karl-Tore og faren likevel at det var en ubehagelig hendelse.

– Man blir jo litt stresset. Heldigvis har vi lang erfaring fra sjøen, sier Karl-Tore, som selv er utdannet styrmann. Faren har tidligere vært maskinsjef på tråler.

Kjell Viggo ble plukket opp av en mindre båt i området, mens «Veronica Josephine» og Karl-Tore ble slept inn til verksted i Svolvær, der båten vil bli reparert.

– Båten er tett, men all elektronikk i maskinen er svidd og det er litt skade på noe plast i maskinrommet, sier Andersen.

Politiet har startet rutinemessig etterforskning. Det var godt vær i området da hendelsen skjedde.

Det var Lofotposten som først omtalte saken.