Fra nødetatene fikk varsel om hendelsen, gikk det 15 minutter til helikopteret var i luften over havaristen.

– Det var et veldig short og snappy redningsoppdrag. Varslingen kom inn via politiet klokken 11.50 i dag, det ble satt i gang en SAR-varsling som går ut til alle nødetater, forteller redningsleder Tore Hongset.

Far, sønn og en nevø

Tilfeldigvis var et Seaking-helikopter i lufta like ved og ble omdirigert til sjarken som var i ferd med å synke, forteller han.

De var tre om bord, en far som hadde med seg sin sønn og en nevø.

– Mannskapet var gått i redningsflåten, båten tok inn kraftig med vann. Mannskapet var uskadd og fine, og ble satt i land av helikopteret der de hadde bil. Båten sank og ble borte, forteller Hongseth.

– De var snarrådige?

– Ja, i stedet for å velge å være om bord, tenkte de worst case scenario, sier Hongset om de tre som raskt kom seg i redningsflåten.

Redningslederen forteller at en fiskebåt med navn «Mathilde» assisterte havaristen og hjalp til med å få kontroll på redningsflåten.

Raskt på plass

Finn Olaf Nilssen er skipper på «Mathilde». Det var han som meldte fra til kystradioen.

– Jeg fikk inn et maydaysignal på vhf-en og meldte fra til kystradioen og la i vei i retning den havarerte sjarken, forteller Nilssen.

Kystradioen ropte deretter opp redningshelikopteret som allerede var i lufta.

– De kom derfor raskt til stedet. Da hadde de tre om bord allerede kommet seg over i flåten og ble heist opp av SeaKingen, forteller Nilssen som observerte det hele fra et stykke unna.

Finn Egil Nilssen er skipper på båten Mathilde som meldte inn maydaysignalet fra sjarken som sank i Porsangerfjroden fredag formiddag. Foto: Privat

Kjente på dramatikken

Skipperen på «Mathilde» beskriver været som relativt fint.

– Det var litt regn og litt vind, det vi fiskere kaller for godt vær i grunnen, sier Nilssen som de første minuttene kjente litt på dramatikk.

– Før jeg visste at de som var om bord hadde kommet seg i flåten, var det litt dramatisk. Det var så dårlig signal på vhs-en at jeg fikk ikke helt med meg hva som ble sagt, sier Nilssen.

– Jeg fikk snakka med skipperen etter hendelsen. Han fortalte at det hele skjedde så fort at de akkurat så vidt rakk å sende ut maydaymelding og komme seg i redningsflåten før sjarken sank. Jeg er glad for at det gikk bra med tre kollegaer, avslutter Nilssen.

– Litt ekkelt var det jo

– Dette var en text book-redningsaksjon. De ga rett posisjon og god varsling, forteller redningslederen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

– Hvordan var været i området?

– Det var litt vind fra sørvest, så litt ekkelt var det jo, påpeker redningslederen.

Årsaken til at sjarken begynte å lekke, kjenner ikke Hovedredningssentralen til.