– Jeg har ikke vært nede og sett, forteller «Eidvågfisk»-eier Stein Ness Johannesen når Fiskeribladet ringer.

Han «har en kar om bord», som har meldt inn at det ikke så altfor ille ut. Nå står han på tur ut for å inspisere. Sondre Aunan er denne «karen om bord», og tekster Fiskeribladet at skadene er minimale, selv om han merket kreftene i skutesiden godt.

– Tror vi slapp unna med bare litt maling som ble oppskrapet på skutesiden. I forhold til smellen som var da de traff oss og «Øykraft», så er det vel bare et under at det ikke ble mer skader enn som så.

Hammerfest havn på formiddagen 16. september. Den største ringen peker på et mindre dykkefartøy, fulgt av «Eidvågfisk», deretter «Sulavåg» og «Stormhav». Foto: NAIS
Skipper på Eidvågfisk, Stein Ness Johannessen (t.v.), sammen med Torulf Olsen. Foto: Arkivfoto Agnar Berg
Har du bilder eller tips? Ring journalist Ketil Svendsen på 932 56 327

Der ligger det lille dykkerfartøyet «Øykraft» fra Barentsdykk Mehamn.

Når vi snakker med Inge Nygård i dykkerselskapet, er han akkurat blitt informert, men vet ikke noe om skadeomfanget.

– Flyter ho? spør han.

Godt sjømannskap

Litt senere er Nygård langt mer oppdatert, og kan melde at skadeomfanget er lik null. Dykkerfartøyet hadde også dykker nede, og eierne kunne senke skuldrene.

– Godt sjømannskap fra «Stormhav», etter at de mistet fremdriftssystemet.

Med manøvrering kun på baugthruster, hadde mannskapet om bord fendret godt med store blåser, forteller Nygård.

Foto: Jonathan Jæger/Hammerfestingen Foto: Hammerfestingen

Verken politiet eller Havnevakten i Hammerfest havn visste i morgentimene om noen kollisjon. Havnevakten er tydelig på at det er noe som skal sjekkes opp i med én gang. Når Fiskeribladet ringer i ti-tiden, er det hele blitt en ikke-sak uten skader. Vakten bekrefter at mannskapet om bord på «Stormhav» håndterte de tekniske problemene godt.

Heller ikke Ronald Settnøy om bord på «Sulavåg» hadde noe kjennskap til at det hadde skjedd en kollisjon mellom båtene tett på seg, forteller han på telefon til Fiskeribladet.

Skipper om bord på «Stormhav», Jon Atle Bjørnø ønsker ikke å snakke med Fiskeribladet.

– Jeg uttaler meg ikke til Fiskeribladet på grunn av sakene som har vært skrevet om oss tidligere, forteller han på telefon før han brått legger på.

Til Kyst og fjord forteller skipperen at han fikk blackout på giret, og at de gikk 50 meter akterover. Eneste skade var at det gikk hull på to blåser, melder avisen. Elektriker skal være på vei.

Hammerfest havn. Foto: Privat